x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 86. Volodimir Zelenski acuză armata rusă că a atacat un centru cultural din estul Ucrainei

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 86. Volodimir Zelenski acuză armata rusă că a atacat un centru cultural din estul Ucrainei

20 Mai 2022   •   08:10
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 86. Volodimir Zelenski acuză armata rusă că a atacat un centru cultural din estul Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Vineri, 20 mai 2022, este cea de-a 86-a zi de război în Ucraina.

Update Cel puţin şapte persoane au fost rănite, vineri, în urma unui atac al armatei ruse asupra unui centru cultural care tocmai fusese reconstruit, afirmă preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit cotidianului Le Monde.

Atacul cu rachetă a vizat un centru cultural din orăşelul Lozova, situat în estul Ucrainei. "Forţele de ocupaţie au identificat cultura şi educaţia ca fiind inamicii lor", a afirmat Volodimir Zelenski. Cel puţin şapte persoane au fost rănite în acest atac.

Update ❗Cum se distreaza rusii cu prizonierii ucraineni. "Calu'" - asa e poreclit rusnacul care il sperie pe ucrainean. Placerea lui, observ, e sa puna sisul la gatul prizonierilor terorizati

Calu

Update Nitica spalare pe creier. Recentă dintr-o scoala din Rusia. Data exacta: in preajma Zilei Victoriei. Locatia: NA. Sursa: canal suport apararea teritoriala ucraineana

Update Rușii tot insistă pe victoria de la Azovstal

 

Predare 2

Update  rus beat. Ucrainenii zic ca l-au gasit in gunoi si ca era beat mort

Update Mai mulți membri ai detașamentului de pompieri din Enerhodar, oraș din regiunea sudică Zaporojie, au participat vineri, 20 mai, la un protest față de ocupația rusă, potrivit imaginilor publicate pe rețelele sociale, relatează CNN. Protestul a fost declanșat de reținerea șefului unității de pompieri, Vitalii Troian.

Update Comandantul Batalionului Azov, Denis Prokopenko, a anunțat că a fost dat ordinul de a "nu mai apăra" Mariupol.

El a transmis un scurt mesaj video din oțelăria Azovstal în care spune că autoritățile de la Kiev au „emis un ordin de a menține viața și sănătatea soldaților din garnizoană și de a înceta apărarea orașului”.

Mesajul înseamnă că luptătorii rămași în Azovstaltrebuie să părăsească uzina în viitorul apropiat. Se crede că au mai rămas câteva sute de combatanți în uzină.

Azovstal a fost ultima rezistență ucraineană din orașul-port Mariupol, ocupat de ruși.

Prokopenko a adăugat: „În pofida luptelor grele și a lipsei de provizii, am subliniat în mod constant cele mai importante trei lucruri pentru noi: civili, răniți și morți. Civilii au fost evacuați. Răniții grav au primit asistența necesară, ei au fost evacuați pe teritoriul controlat de Ucraina. Răniții au fost transportați la un spital din autoproclamata Republică Populară Donețk”.

„În ceea ce privește eroii căzuți la datorie, procesul este în curs de desfășurare. Dar sper că, în viitorul apropiat, familiile și întreaga Ucraina vor putea să își îngroape soldații cu onoruri”, a adăugat acesta.

Update Cadre din Mariupol. Surprinse ieri. Publicate azi. Pe contul Telegram al vechii administratii locale Mariupol

Update Imagini noi cu predarea ucrainenilor de la Azovstal. In total, potrivit Ministerului rus al Apararii au incetat lupta 771 de soldati si voluntari

Predare

Update ...ce a aparut dupa retragerea Coca Cola din Rusia

Update Zaporojie. Incercarea oamenilor de a se refugia inspre vest. Peste 1.000 de masini la punct-control de pe traseul coridorului special

Update Rusia a trimis în războiul din Ucraina un vehicul blindat de luptă de tip BMPT-72, supranumit „Terminatorul”. Decizia arată că ruşii sunt determinaţi să facă tot posibilul să cucerească oraşele din estul ţării, potrivit unui expert în domeniul militar citat de Sky News.

Update Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat în noaptea de joi spre vineri că În regiunea Cernigău, la nord de Kiev, satul Desna a fost lovit de rachete ruseşti joi, 19 mai, atacul soldându-se cu mai mulţi morţi. Desna se află la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu Belarus.

În Donbas este „iadul”, afirmă Zelenski, pe fondul intensificării presiunilor Rusiei -bilanțul zilei

 Regiunea industrială ucraineană Donbas, centrul recentelor ofensive ruse, a fost distrusă, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în timp ce unele dintre cele mai bogate țări din lume s-au angajat să susțină Kievul cu miliarde de dolari, relatează Reuters.

De când s-a îndepărtat de capitala Ucrainei, Rusia folosește artileria și blindatele pentru a încerca să captureze mai mult teritoriu în Donbas, format din zonele Donețk și Luhansk, pe care Moscova le revendică în numele separatiștilor.

"Ocupanții încearcă să exercite și mai multă presiune. Acolo este un iad - și nu este o exagerare", a declarat Zelenski într-o alocuțiune de joi seara.

"(Există) lovituri constante asupra regiunii Odesa, asupra orașelor din centrul Ucrainei. Donbasul este complet distrus", a spus el.

Moscova își numește invazia o "operațiune militară specială" pentru a scăpa Ucraina de fasciști, o afirmație despre care Kievul și aliații săi occidentali spun că este un pretext nefondat pentru un război neprovocat.

În timp ce invazia se apropie de împlinirea a trei luni, Senatul american a aprobat un nou ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cel mai mare pachet de ajutor american de până acum.

Grupul celor șapte națiuni bogate a convenit, de asemenea, să ofere Ucrainei 18,4 miliarde de dolari. Ucraina a declarat că banii vor accelera victoria asupra Rusiei și sunt la fel de importanți ca "armele pe care le furnizați".

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat reporterilor: "Mesajul a fost: "Suntem alături de Ucraina. Ne vom uni cu resursele de care au nevoie pentru a trece peste asta'".

Casa Albă lucrează pentru a oferi rachete avansate anti-navă luptătorilor ucraineni pentru a ajuta la înfrângerea blocadei navale a Rusiei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Rusia că folosește alimentele ca armă, ținând "ostatice" proviziile nu doar pentru ucraineni, ci și pentru milioane de oameni din întreaga lume. Războiul a dus la creșterea prețurilor globale la cereale, uleiuri de gătit, combustibil și îngrășăminte.

Într-un alt semn al acțiunii occidentale care afectează economia rusă, cinci vicepreședinți străini ai Rosneft din Rusia au demisionat din cauza sancțiunilor UE care interzic cetățenilor europeni sau rușilor care locuiesc în UE să lucreze la compania petrolieră.

UE a declarat că analizează modalitățile de utilizare a activelor înghețate ale oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, în timp ce Statele Unite nu au exclus o eventuală aplicare de sancțiuni asupra țărilor care cumpără petrol rusesc.

Dar diviziunile din cadrul NATO sunt, de asemenea, vizibile, Turcia opunându-se aderării Suediei și Finlandei la alianță. Ankara acuză cele două state nordice că adăpostesc militanți kurzi, dar președintele american Joe Biden și liderii europeni au declarat că sunt încrezători că preocupările Turciei pot fi soluționate.

Biden, care i-a primit la Casa Albă pe premierul suedez Magdalena Andersson și pe președintele finlandez Sauli Niinisto, a declarat reporterilor: "Cred că vom fi în regulă."

Niinisto a declarat că Finlanda se va angaja să asigure securitatea Turciei, adăugând: "Nu vom avea probleme: "Condamnăm terorismul în toate formele sale și suntem angajați activ în combaterea acestuia".

Săptămâna trecută, Rusia și-a asigurat cea mai mare victorie de la începutul invaziei, Kievul anunțând că a ordonat garnizoanei sale dintr-o oțelărie din Mariupol să se retragă, după un asediu îndelungat.

Cu toate acestea, forțele ruse au fost respinse de la periferia celui de-al doilea oraș ca mărime, Harkov. Ucraina afirmă că a recucerit 23 de așezări din apropierea Harkovului în ultimele două săptămâni.

În Mariupol, rezultatul final al celei mai sângeroase bătălii din Europa din ultimele decenii a rămas neclar, existând incertitudini cu privire la soarta a sute de apărători ucraineni.

Moscova a declarat joi că 1.730 de luptători ucraineni s-au predat până în prezent, dintre care 771 în ultimele 24 de ore.

Oficialii ucraineni, care au discutat un schimb de prizonieri, au refuzat să comenteze, spunând că ar putea pune în pericol eforturile de salvare.

Joi târziu, Sviatoslav Palamar, adjunctul șefului Regimentului Azov care apără oțelăria, a publicat o înregistrare video de 18 secunde în care a declarat că el și alți comandanți se află încă pe teritoriul uzinei.

"O anumită operațiune este în desfășurare, ale cărei detalii nu le voi dezvălui", a spus el.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii, cu sediul în Elveția, a declarat că a înregistrat sute de prizonieri de la uzină, deținuți în prezent de Rusia, dar nu a oferit un număr precis.

Liderul separatiștilor susținuți de Rusia care controlează zona a declarat că aproape jumătate dintre luptători au rămas în interiorul oțelăriei. Răniții au primit tratament medical, în timp ce cei care erau apți au fost duși într-o colonie penală și sunt tratați bine, a spus el.

×
Subiecte în articol: Ucraina Volodimir Zelensky