x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 99. Sute de civili se ascund în adăposturile uzinei „Azot” din Severodonețk

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 99. Sute de civili se ascund în adăposturile uzinei „Azot” din Severodonețk

02 Iun 2022   •   07:59
Live TEXT Război în Ucraina, ziua 99.  Sute de civili se ascund în adăposturile uzinei „Azot” din Severodonețk
Sursa foto: Hepta

Joi, 2 iunie 2022, este cea de-a 99-a zi de război în Ucraina.

Update Șeful regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, anunță că aproximativ 800 de civili se ascund în prezent în adăposturile uzinei „Azot” din Severodonețk.

„Sunt localnici cărora li s-a cerut să părăsească orașul, dar au refuzat. Sunt și copii acolo, dar sunt puțini”, a spus Gaidai pentru CNN.

De asemenea, Gaidai a menționat, în cadrul unei emisiuni de la un post de televiziune din Ucraina, că uzina Azot nu are o importanță strategică mare și nu va deveni a doua „Azovstal”.

Update Vicepremiera Ucrainei, Irina Vereșciuk, îndeamnă profesorii care se află pe teritoriile ocupate „să nu colaboreze cu ocupanții”.

„Fac un apel către profesorii instituțiilor de învățământ de toate nivelurile din teritoriile ocupate temporar:

Nu lucrați pentru ocupanți. Mutați-vă pe teritoriul controlat de Guvernul Ucrainei. Aici veți găsi de lucru. Dacă lucrați pentru ocupanți, puteți evita răspunderea legală. Dar acesta va fi sfârșitul carierei voastre de profesor.

De asemenea, fac un apel către părinții din teritoriile ocupate temporar:

Nu duceți copiii la școlile de pe teritoriile ocupante. (…) Știu că e greu. Înțeleg că este foarte greu fără casă, fără serviciu, fără prieteni. Dar viitorul este aici cu noi, nu acolo cu ei”, a scris Vereșciuk într-o postare pe canalul său de Telegram.

Update Rusia a ocupat 20% din teritoriul Ucrainei sau peste 2 600 de localități. Despre asta a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, în cadrul unui discurs susținut în fața Parlamentului din Luxemburg, joi, 2 iunie, scrie korrespondent.net.

Update Rusia a trimis Siriei aproximativ 100.000 de tone de grâu furat din Ucraina de când a invadat țara, a declarat ambasada Ucrainei la Beirut, calificând transporturile drept „activitate criminală”, scrie Reuters.

Într-o declarație pentru Reuters, ambasada a precizat că printre transporturi se numără unul realizat cu nava Matros Pozynich, o navă sub pavilion rusesc care a acostat în principalul port maritim al Siriei, Latakia, la sfârșitul lunii mai.

Datele de trafic martim au arătat că pe nava Matros Pozynich a fost încărcat grâu în portul Sevastopol din Crimeea, aceasta părăsind portul pe 19 mai iar locul de descărcare a fost Siria.

Update Patru rachete de croazieră ruseşti din Marea Neagră au lovit infrastructura de cale ferată din afara oraşului Liov, aflat în vestul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional Maksim Koziţki, citat de dpa.

Au fost avariate instalaţii de cale ferată. Specialişti din Liov încearcă  să remedieze situaţia.

Atacul cu rachete a avut loc în cursul nopţii de miercuri spre joi și a lovit zonele Strîisk şi Sambir, la sud-vest de Liov, aproape de graniţa cu Polonia. 5 persoane au fost rănite.

În această dimineață au avut loc explozii și în Odesa, din sudul țării.

Purtătorul de cuvânt al administraţiei militare a regiunii Odesa, Serhii Bratciuk, a confirmat că a existat o alertă de raid aerian, fără a oferii detalii. El a avertizat media locale să nu publice informaţii despre eventualele pagube înaintea anunţurilor oficiale.

Totodată, guvernatorul regiunii Sumî din nordul țării, Dmitro Jiviţki, a transmis pe Telegram că un tir cu rachetă în districtul Krasnopollia a distrus un imobil de locuit şi a rănit 3 persoane.
În regiunea Harkov, o femeie a fost ucisă şi o altă persoană rănită, potrivit guvernatorului Oleh Sinegubov. Bombardamentele din timpul nopţii au lovit o şcoală în cartierul Saltivka din Harkov.

Rusia a preluat sub controlul a 70% din oraşul industrial Severodoneţk, potrivit Ministerului britanic al Apărării, citat de Reuters. Forțele ucrainene dețin încă controlul asupra liniei fluviale în locurile de trecere dintre Severodoneţk şi Lisiceansk, până în apropiere de Liman, localitate ocupată de trupele ruseşti. În ambele locuri, forţele ucrainene au distrus podurile existente.

Unităţile ruse se pregătesc să forțeze râul Siverski Doneţ în zona Severodoneţk-Lisiceansk. 

Drumul principal  spre Severodoneţk rămâne sub controlul forţelor ucrainene dar armata rusă avansează în oraş.

Forţele ruse şi-ar putea reduce ritmul ofensivei în Luhansk deoarece au nevoie de o pauză tactică, spun serviciile britanice. Această pauză ar fi necesară pentru regrupări de trupe în vederea forţării râului Siverski Doneţ şi a atacurilor ulterioare îdin Doneţk.

Șeful administrației regionale, Serhii Gaidai a transmis că  militarii ucraineni au efectuat mici operaţiuni şi contraatacuri și i-au împins pe ocupanţi de pe unele străzi şi au luat prizonieri.

Update Forțele ucrainene au întreprins mai multe contraatacuri în Severodonetsk, dar armata rusă deține în continuare „cea mai mare parte" a orașului, anunță CNN care citează surse ucrainene.

Severodonetsk este unul dintre ultimele bastioane deținute de Ucraina în regiunea estică Lugansk.

Șeful administrației militare din Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că forțele Kremlinului nu au făcut niciun progres, miercuri seară, în încercarea lor de a cuceri Severodonetsk. El a spusanterior că 10.000 de trupe controlate de Rusia luptă pentru a cuceri orașul.

Contraofensiva forțelor ucrainene a reușit să îndepărteze militarii ruși de pe unele străzi și le-a permis apărătorilor să captureze câțiva prizonieri de război, potrivit lui Haidai.

„Ei nu controlează întregul oraș, luptele continuă", a spus acesta, care a anunțat miercuri că rușii controlează 80% din oraș.

Update Presa din Ucraina transmite că joi dimineață un obuz rus a lovit o bibliotecă școlară din Harkov. În urma atacului, o femeie a murit. Acest lucru a fost raportat de departamentul principal al Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei din regiunea Harkov.

Update Rusia a preluat controlul asupra celei mai mari părți a orașului industrial, a anunțat joi un reprezentant al Ministerului Apărării din Marea Britanie, potrivit Reuters.

Sursa susține că militarii ucraineni se mai află doar pe linia fluvială în locurile de trecere între Severodonetsk și orașul vecin Lysychansk, precum și în orașul Lyman.

În ambele locuri, forțele ucrainene au distrus podurile existente, a adăugat ministerul britanic pe Twitter.

Update Petr Andryushchenko, consilier al primarului din Mariupol, relatează că armata rusă pregătește un alt bombardament asupra instituțiilor de învățământ din regiunea Donețk.

„Rușii pregătesc un alt bombardament al instituțiilor de învățământ din regiunea Donețk. Noaptea, au existat rapoarte masive în paginile publice ruse despre „aranjarea posturilor de tragere ale batalioanelor naționale” în regiunea Donețk. Și anume, Kramatorsk: colegiu de inginerie, gimnaziu. școlile 10 și 16. Slaviansk: liceu de inginerie. Fiți vigilenți. Luați toate măsurile de securitate și nu ignorați mesajele de alarmă”, a spus el.

Update Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează joi dimineața că orașul Severodonețk și așezarea de tip urban Kamyshevakha, regiunea Lugansk sunt asaltate de armata rusă.

În direcția Donețk, soldații ruși continuă să tragă în pozițiile trupelor ucrainene de-a lungul întregii linii de contact din mortare, tun și artilerie cu rachete, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, într-o notă oficială publicată pe Facebook.

În direcția Limansky, inamicul a luptat în direcția așezării Raygorodok, a suferit pierderi și s-a retras. În direcția Severodonetsk, inamicul efectuează operațiuni de asalt în așezarea Severodonetsk. Cu sprijinul focului de mortar, el a efectuat un asalt în direcția așezărilor Bobrovoe și Ustinovka, dar nu are succes. În direcția Bakhmut, inamicul efectuează operațiuni de asalt în satul Kamyshevakh pentru a prelua controlul orașului, are succes parțial, luptele continuă. El a condus asaltul în direcțiile așezărilor Nagornoye și Belogorovka și s-a retras ca urmare a pagubelor provocate de incendiu de către unitățile noastre”, se arată în raport.

Update Civili ucraineni se adăpostesc de bombardamentele ruseşti sub o uzină chimică din oraşul ucrainean Severodoneţk, iar acolo este posibil să fie depozitate stocuri de substanţe chimice periculoase, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, miercuri, pentru Reuters.

„Se află civili acolo în adăposturi antiaeriene, sunt destul de mulţi, dar nu va fi un al doilea Azovstal (n.r. oţelăria din Mariupol), deoarece uzina respectivă avea un oraş subteran uriaş... care nu există acolo”, a declarat şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhii Gaidai, făcând referire la asediul care a durat săptămâni întregi la oţelăria Azovstal din oraşul portuar sudic, Mariupol.

Invazia Rusiei în Ucraina intră vineri în cea de-a 100-a zi

Invazia Rusiei în Ucraina intră vineri în cea de-a 100-a zi, fără să se întrevadă un sfârșit al luptelor care au ucis mii de oameni, au dezrădăcinat milioane de persoane și au transformat orașe întregi ruine.

După ce a renunțat la asaltul asupra capitalei Kiev, Rusia continuă să atace în estul și în sudul Ucrainei. Rușii se confruntă cu sancțiunile tot mai mari impuse de țările occidentale și a unei rezistențe puternice a ucrainenilor.

Câteva evenimente cheie ale conflictului de până acum, potrivit Reuters.

24 februarie: Rusia invadează Ucraina de pe trei fronturi, în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Zeci de mii de oameni se refugiază.

Președintele rus Vladimir Putin anunță o „operațiune militară specială" pentru demilitarizarea și „denazificarea" Ucrainei. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite pe Twitter: „Rusia a pornit pe calea răului, dar Ucraina se apără".

25 februarie: Forțele ucrainene luptă împotriva invadatorilor ruși în nord, est și sud. Artileria bombardează Kievul și suburbiile sale.

1 martie: Un oficial american afirmă că o coloană de blindate rusești de mai mulți kilometri lungime care se îndreaptă spre Kiev este afectată de probleme logistice.

Rusia lovește un turn de televiziune din Kiev și își intensifică bombardamentele cu rază lungă de acțiune asupra Harkovului din nord-est și a altor orașe, în ceea ce pare a fi o schimbare de tactică a Moscovei, în timp ce speranțele sale de a ataca rapid capitala se estompează.

2 martie: Forțele rusești încep asediul portului Mariupol din sud-estul țării, considerat vital pentru încercările Moscovei de a lega regiunea Donbas de Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care Rusia a ocupat-o în 2014.

Trupele rusești intră în portul Kherson de la Marea Neagră, primul mare centru urban capturat.

Un milion de persoane au fugit din Ucraina, potrivit Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR).

4 martie: Forțele rusești au capturat centrala nucleară Zaporojia, cea mai mare din Europa. NATO respinge apelul Ucrainei pentru zone de interdicție aeriană, spunând că acestea ar duce la escaladarea conflictului.

8 martie: Civilii fug din orașul Sumî, situat în nord-estul țării, în primul coridor umanitar stabilit cu succes. Două milioane de persoane au fugit din Ucraina, potrivit UNHCR.

13 martie: Rusia își extinde războiul în vestul Ucrainei, trăgând cu rachete asupra unei baze din apropierea graniței cu Polonia, membră NATO.

16 martie: Ucraina acuză Rusia că a bombardat un teatru din Mariupol, unde se adăpostesc sute de civili. Moscova neagă acest lucru.

25 martie: Moscova semnalează o schimbare de accent privind obținerea de câștiguri în est, în timp ce forțele ucrainene fac presiuni pentru a recuceri orașele din afara Kievului.

30 martie: Peste 4 milioane de persoane au fugit din Ucraina, potrivit UNHCR.

3/4 aprilie: Ucraina acuză Rusia de crime de război după ce în orașul Bucea, recucerit, au fost găsite o groapă comună și cadavrele unor persoane împușcate de la mică distanță. Kremlinul neagă responsabilitatea și spune că imaginile cu cadavrele au fost înscenate.

8 aprilie: Ucraina acuză Rusia pentru un atac cu rachete asupra unei gări din Kramatorsk care a ucis cel puțin 52 de persoane care încercau să fugă de război. Moscova neagă responsabilitatea.

14 aprilie: Nava de război principală a Rusiei în Marea Neagră, Moskva, se scufundă în urma a ceea ce Ucraina susține că a fost un atac cu rachete.

25/26 aprilie: Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria declară că exploziile au lovit un minister și două antene de radio. Aceasta dă vina pe Ucraina vecină. Kievul acuză Moscova că a organizat atacurile pentru a încerca să extindă conflictul.

28 aprilie: Rusia trage două rachete spre Kiev în timpul unei vizite a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, afirmă Ucraina. Kremlinul acuză Ucraina că atacă regiunile rusești din apropierea graniței.

1 mai: Aproximativ 100 de civili ucraineni sunt evacuați din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, aflat în ruină, în ceea ce Națiunile Unite afirmă că este o „operațiune de trecere în siguranță".

7 mai: Se crede că până la 60 de persoane au murit după ce o bombă a lovit o școală din satul Bilohorivka, în estul Ucrainei, spune guvernatorul regional.

9 mai: Putin îi îndeamnă pe ruși să lupte într-un discurs sfidător de Ziua Victoriei, dar tace în legătură cu planurile privind Ucraina.

10 mai: Ucraina afirmă că forțele sale au recucerit sate la nord și nord-est de Harkov, în cadrul unei contraofensive.

14 mai: Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă în apropierea orașului Izium, aflat în estul țării sub controlul Rusiei, spune guvernatorul local.

18 mai: Finlanda și Suedia solicită să adere la NATO, o mișcare care ar duce la extinderea alianței militare occidentale pe care Putin a urmărit să o împiedice.

20 mai: Rusia afirmă că ultimii luptători ucraineni care rezistau la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-au predat. Cu câteva ore mai devreme, Zelenski a declarat că armata ucraineană le-a spus apărătorilor că pot ieși și își pot salva viața.

21/22 mai: Rusia lansează o ofensivă în Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas, concentrându-și atacul asupra orașelor gemene Sloviansk și Sievierodonetsk.

23 mai: În primul proces pentru crime de război din timpul conflictului, un tribunal din Kiev condamnă un tânăr comandant de tanc rus la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat.

25 mai: Putin semnează un decret care simplifică procesul de obținere a cetățeniei și pașapoartelor rusești de către locuitorii din districtele recent capturate, în încercarea de a consolida controlul Moscovei asupra teritoriului cucerit.

29 mai: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, numește „eliberarea" Donbasului o „prioritate necondiționată" pentru Moscova, în timp ce forțele rusești par a fi aproape de a cuceri întreaga regiune Luhansk.

31 mai: Oficialii locali spun că nu mai este posibilă evacuarea civililor prinși în capcană în Sievierodonetsk, unde forțele ucrainene încă rezistă, dar o mare parte din oraș se află sub control rusesc.

1 iunie: Rusia critică decizia Statelor Unite de a furniza sisteme avansate de rachete Ucrainei, avertizând că aceasta ar putea extinde conflictul și ar crește riscul unei confruntări directe cu Washingtonul. Secretarul de stat Antony Blinken spune că Ucraina a dat asigurări că nu va folosi sistemele împotriva unor ținte de pe teritoriul rusesc.

Surse: SUA intenționează să vândă drone înarmate Ucrainei în următoarele zile

Administrația Biden intenționează să vândă Ucrainei patru drone MQ-1C Gray Eagle care pot fi înarmate cu rachete Hellfire pentru a fi folosite pe câmpul de luptă împotriva Rusiei, susțin trei surse citate de Reuters.

Vânzarea dronelor fabricate de General Atomics ar putea fi în continuare blocată de Congres, au declarat sursele, adăugând că există și riscul unei inversări de politică de ultim moment care ar putea anula planul, care este în curs de examinare la Pentagon de câteva săptămâni.

Ucraina a folosit mai multe tipuri de sisteme aeriene fără pilot cu rază de acțiune mai mică împotriva forțelor rusești. Printre acestea se numără RQ-20 Puma AE de la AeroVironment (AVAV.O) și Bayraktar-TB2 din Turcia.

Dar Gray Eagle reprezintă un salt tehnologic, deoarece drona poate zbura până la 30 de ore și poate colecta cantități uriașe de date. De asemenea, Gray Eagles, versiunea mai cunoscutei drone Predator, poate transporta până la opt rachete puternice Hellfire.

Tranzacția este importantă deoarece ar pune pentru prima dată pe câmpul de luptă împotriva Rusiei un sistem american avansat și reutilizabil, capabil de multiple lovituri în adâncime.

Administrația președintelui Joe Biden intenționează să notifice Congresul cu privire la potențiala vânzare către Ucraina în următoarele zile, urmând ca după aceea să facă un anunț public, a declarat un oficial american.

Banii din Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, recent aprobată, în valoare de 40 de miliarde de dolari, au fost puși deoparte pentru a finanța atât posibila vânzare, cât și instruirea necesară pentru drone, au declarat sursele.

„În general, MQ-1C este o aeronavă mult mai mare, cu o greutate maximă la decolare de aproximativ trei ori mai mare decât cea a Bayraktar-TB2, cu avantaje proporționale în ceea ce privește capacitatea de încărcare utilă, autonomia și rezistența", a explicat expertul în drone Dan Gettinger de la Vertical Flight Society.

Pregătirea pe sistemul UAV fabricat de General Atomics durează de obicei luni de zile, a declarat Gettinger. Totuși, a fost propus un plan de pregătire a tehnicienilor și operatorilor ucraineni în câteva săptămâni, au precizat sursele.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Ucraina