Motivul principal al nemulțumirii este impactul negativ al turismului asupra resurselor naturale și a pieței imobiliare. Localnicii se confruntă cu prețuri exorbitante la chirii și lipsa locuințelor accesibile, în timp ce insulele se luptă cu o criză a apei din cauza cererii tot mai mari din partea turiștilor, relatează The Guardian.
„Am ajuns la punctul în care echilibrul dintre utilizarea resurselor și bunăstarea populației s-a rupt", a declarat Víctor Martín, purtător de cuvânt al mișcării „Canarias tiene un límite": "Salariile sunt atât de mici încât nu acoperă costurile de bază ale vieții".
"Nu suntem anti-turism", spune Martín. "Problema este un model care a fost construit în jurul unei clase de afaceri care nu vrea să asculte ce trebuie făcut și cu o clasă politică care servește acea clasă de afaceri în loc să servească toți cetățenii".
Unsprezece membri ai mișcării sunt în greva foamei de o săptămână pentru a protesta față de construirea a două proiecte de lux în Tenerife, pe care le descriu drept „ilegale” și total inutile.
Anul trecut, 13,9 milioane de oameni au vizitat insulele, care au o populație de 2,2 milioane. Turismul reprezintă aproximativ 35% din PIB-ul arhipelagului, aducând 16,9 miliarde de euro doar în 2022.
(sursa: Mediafax)