x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Locuitorii Insulelor Canare protestează față de turismul nesustenabil

Locuitorii Insulelor Canare protestează față de turismul nesustenabil

de Redacția Jurnalul    |    20 Apr 2024   •   19:40
Locuitorii Insulelor Canare protestează față de turismul nesustenabil

Mii de oameni din Insulele Canare s-au adunat pentru a protesta față de modelul actual de turism al arhipelagului, pe care îl consideră nesustenabil și dăunător localnicilor. Protestatarii cer o regândire urgentă a industriei turistice și o limitare a numărului de turiști.

Motivul principal al nemulțumirii este impactul negativ al turismului asupra resurselor naturale și a pieței imobiliare. Localnicii se confruntă cu prețuri exorbitante la chirii și lipsa locuințelor accesibile, în timp ce insulele se luptă cu o criză a apei din cauza cererii tot mai mari din partea turiștilor, relatează The Guardian.

„Am ajuns la punctul în care echilibrul dintre utilizarea resurselor și bunăstarea populației s-a rupt", a declarat Víctor Martín, purtător de cuvânt al mișcării „Canarias tiene un límite": "Salariile sunt atât de mici încât nu acoperă costurile de bază ale vieții".

"Nu suntem anti-turism", spune Martín. "Problema este un model care a fost construit în jurul unei clase de afaceri care nu vrea să asculte ce trebuie făcut și cu o clasă politică care servește acea clasă de afaceri în loc să servească toți cetățenii".

Unsprezece membri ai mișcării sunt în greva foamei de o săptămână pentru a protesta față de construirea a două proiecte de lux în Tenerife, pe care le descriu drept „ilegale” și total inutile.

Anul trecut, 13,9 milioane de oameni au vizitat insulele, care au o populație de 2,2 milioane. Turismul reprezintă aproximativ 35% din PIB-ul arhipelagului, aducând 16,9 miliarde de euro doar în 2022.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: insulele canare turism