x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra a marcat 350 de ani de la Marele Incendiu din 1666

Londra a marcat 350 de ani de la Marele Incendiu din 1666

05 Sep 2016   •   10:30
Londra a marcat 350 de ani de la Marele Incendiu din 1666

O machetă gigant a Londrei secolului al XVII-lea a fost arsă într-un gest simbolic, duminică, pe fluviul Tamisa, pentru a marca împlinirea a 350 de ani de la Marele Incendiu care a devastat capitala britanică în anul 1666, informează agenţia France Presse (AFP).

Focul a distrus atunci 80 la sută din oraşul Londra, care se dezvoltase în interiorul zonei delimitate de zidurile din epoca romană, mistuind 13.200 de case, cea mai mare parte din lemn, 87 biserici şi Catedrala Sf. Paul.

O mare mulţime de oameni s-a adunat duminică seara pe malul fluviului pentru a asista, de la o distanţă considerată rezonabil de sigură, la arderea machetei din lemn lungă de 120 de metri reprezentând Londra la momentul "Marelui Incendiu".

Focul a pornit de la o scânteie la o mică brutărie a lui Thomas Farrinor de pe Pudding Lane la 2 septembrie 1666, la scurt timp după miezul nopţii, apoi s-a răspândit repede şi a fost stins abia trei zile mai târziu.

Numai şase decese au fost consemnate, acesta fiind considerat un bilanţ modest care sugerează că victimele incendiului nu au fost înregistrate în totalitate, în special cele din categoriile mai sărace.

Aproximativ 70.000 dintre cei 80.000 de locuitori ai oraşului au trebuit să-şi abandoneze casele locuind în tabere amenajate în exteriorul zidurilor care înconjurau Londra.

Capitala britanică a rememorat sinistrul de acum 350 de ani prin mai multe evenimente, între care festivalul 'London's Burning Festival', expoziţia 'Fire! Fire!' care prezintă obiecte de epocă şi mijloace pentru stingerea incendiilor din acea vreme, un "foc de tabără" al Compagnie Carabosse, din Franţa, care iluminează partea din faţă a Tate Modern, celebrul muzeu de artă modernă şi contemporană şi un joc de lumini care proiectează flăcări pe domul Catedralei Sf. Paul din Londra, mai relatează agenţia France Presse. AGERPRES

×