x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra - Ar fi putut fi 33.000 de victime

Londra - Ar fi putut fi 33.000 de victime

de Anca Aldea    |    12 Aug 2006   •   00:00
Londra - Ar fi putut fi 33.000 de victime

Presa britanica face noi dezvaluiri cu privire la complotul dejucat joi. Potrivit mai multor surse, circa 33.000 de oameni ar fi urmat sa moara in timpul atacurilor teroriste organizate in aer, la mii de metri altitudine.

Autoritatile britanice au mentinut si ieri nivelul de alerta cel mai ridicat, in timp ce pe principalul aeroport de la Londra - Heathrow - atmosfera "nu era una de panica, ci de frustrare si de ingrijorare", dupa cum transmitea corespondentul Radio Romania Actualitati (RRA).

COCTEIL EXPLOZIV. Surse din serviciile secrete britanice au declarat ca planul terorist dejucat urma sa fie comis peste doua zile. Secretarul american pentru Securitate Interna, Michael Chertoff, sustine ca planul era ca zece avioane aflate intre Marea Britanie si SUA sa fie aruncate in aer simultan. Potrivit tabloidului The Sun, scopul era de a ucide circa 33.000 de persoane, aflate la bordul mai multor avioane, cu ajutorul unui explozibil lichid ascuns in sucuri si in laptele bebelusilor. Intentia teroristilor de a detona explozibilul in aer inseamna ca ei doreau sa lase cat mai putine urme. Potrivit unui expert american, citat de AFP, ar fi putut fi vorba despre compusi lichizi precum nitroglicerina, care poate fi detonata cu ajutorul unui dispozitiv de marimea unui stilou. Explozia a doi sau trei litri de nitroglicerina ar echivala cu o bresa in fuselajul avionului ce duce la depresurizarea sa si inevitabil la distrugerea aeronavei. Alte surse citate de CNN au afirmat ca o alta substanta folosita ar fi fost un amestec de bautura energizanta cu o substanta sub forma de gel, pentru a produce un explozibil care urma sa fie detonat cu ajutorul unui MP3 player sau al unui telefon mobil.

CARTITA. Politia britanica a anuntat ca operatiunea, care s-a incheiat cu arestarea a 24 de suspecti si dejucarea complotului terorist, a fost inceputa in 2005, imediat dupa atentatele din reteaua de transport londoneza. Potrivit Financial Times, MI5 si politia britanica au urmarit 50 de persoane despre care aveau certitudinea ca planuiesc prabusirea unor curse aeriene transatlantice in timpul zborului.

Investigatorii au permis continuarea complotului, urmarind cu atentie deplasarile, convorbirile si orice miscare a suspectilor. Totodata, a fost infiltrat in grupul de suspecti un agent britanic care a oferit in permanenta informatii serviciilor secrete. Potrivit CNN, suspectii nu isi cumparasera bilete de avion, dar urmareau sa gaseasca pe internet zboruri care decolau la aceeasi ora. Doi dintre teroristi calatorisera recent in Pakistan, de unde au primit bani. Cei 24 de suspecti, supravegheati in Marea Britanie, planuiau sa faca un test inainte de comiterea atentatelor, precizeaza AFP. Bunurile a 19 dintre suspectii arestati au fost puse sub sechestru, transmite televiziunea Sky News.

MASURI DURE
Sefii securitatii aeriene britanice nu au exclus ideea permanentizarii masurilor care interzic aducerea la bordul avioanelor a lichidelor, scrie cotidianul The Times. Daca propunerea este sustinuta, restrictiile se vor aplica pentru toate cursele care pleaca din Marea Britanie, iar masurile vor fi aduse in atentia autoritatilor aeriene internationale. Expertii din domeniul securitatii considera ca interzicerea bagajelor de mana in multe cazuri din toata lumea au marcat inceputul unei noi faze in ceea ce priveste siguranta zborurilor.

Efectul Heathrow: masuri antitero si in Romania


Nivelul de alerta terorista in Romania ramane albastru - precaut, potrivit site-ului SRI. Politia de Frontiera a luat insa masuri sporite pentru prevenirea si combaterea actelor teroriste in aeroporturile internationale, a anuntat ieri Inspectoratul General al Politiei de Frontiera. Controlul va fi mai drastic, turele de serviciu in zonele de responsabilitate au fost suplimentate si a fost intarita cooperarea cu celelalte institutii cu atributii in domeniu, in vederea schimbului operativ de informatii si a adoptarii de masuri comune.

BUCURESTI - LONDRA. Avand in vedere nivelul "critic" declarat in Marea Britanie, Ministerul roman al Afacerilor Externe avertizeaza cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca spre sau dinspre Marea Britanie. Romanii sunt sfatuiti sa verifice programul de zbor al operatorilor aeroportuari pe relatia Bucuresti - Londra si retur si sa se prezinte la aeroport cu cel putin trei ore inainte de imbarcare. Pasagerii vor fi supusi unui control corporal amanuntit, incaltamintea si bunurile personale vor fi controlate cu raze X, ca si scaunele cu rotile, bastoanele si carjele.

FARA POSETE. Accesul in avioane este permis fara bagaje de mana (inclusiv posete, genti de umar), echipamente electronice si recipiente. In plus, pasagerii trebuie sa-si goleasca buzunarele si vor putea transporta, intr-o punga de plastic transparenta portvizite si portmonee, bani, carti de identitate, carti de credit, documentele de calatorie (pasapoarte si biletele de avion), medicamente de stricta necesitate si instrumente medicale necesare (de ex. seturi pentru diabetici) - se accepta medicamente lichide cu conditia verificarii autenticitatii acestora - ochelari de vedere si de soare fara tocuri, suporturi pentru lentile de contact fara solutia de intretinere, mancare si lapte pentru copii (la controlul corporal insotitorul va degusta continutul fiecarui recipient) si materiale pentru igiena copiilor, produse de igiena personala feminina, servete si servetele neimpachetate in cutii, chei (fara brelocuri electrice). Cei care calatoresc de la Londra spre SUA vor fi controlati suplimentar. (M.T., V.F.)

PRESA RUSA NU CREDE NIMIC
Presa rusa a pus ieri la indoiala credibilitatea autoritatilor britanice de a fi dejucat joi un complot terorist de mare anvergura. Cotidianul liberal Kommersant apreciaza ca toata situatia creata la Londra "il avantajeaza pe premierul Tony Blair". Ziarul se intreaba de ce Blair si presedintele american, George W. Bush, nu si-au intrerupt vacantele in fata celor "mai grave amenintari de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial incoace". "Ne imaginam ca ei (Bush si Blair) nu se tem de un atentat in pregatire decat intr-un singur caz: cand sunt siguri ca acesta nu va avea loc", scrie Kommersant, care sugereaza ca astfel de incidente pot deturna atentia de la razboiul din Liban, subiect care ii preocupa de fapt pe cei doi lideri mai mult decat amenintarea unor atentate. Ideea este sustinuta si in paginile ziarelor Vremia Novostei si Nezavissimaia Gazeta. Acesta din urma, care este cotidianul Opozitiei, apreciaza ca evenimentele acestei saptamani "aduc noi argumente in favoarea guvernului britanic, care vrea sa dea mai multa putere politiei si serviciilor speciale pentru a intari controlul asupra imigrantilor".
×
Subiecte în articol: externe londra Marea Britanie