x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra - Incă un oligarh rus cere azil politic

Londra - Incă un oligarh rus cere azil politic

de Jurnalul National    |    29 Oct 2007   •   00:00

Un alt oligarh rus a cerut azil politic in Marea Britanie. Este vorba de Mihail Guţeriev, fost director al uneia dintre cele mai mari companii petroliere din Rusia - Russneft, informează săptămănalul Mail on Sunday.

Potrivit publicaţiei, Guţeriev, care se află deja in Marea Britanie, şi-a motivat cererea către guvernul de la Londra prin faptul că, incepănd din iulie, este vizat de o "hărţuire fără precedent" din partea autorităţilor fiscale şi judiciare ruse. Guţeriev, chimist de profesie, este un om de afaceri respectat. De origine inguşă, el a făcut avere infiinţănd o bancă imediat după destrămarea URSS. Astăzi, Guţeriev se află pe locul 31 in topul celor mai bogaţi oameni din Rusia, potrivit clasamentului Forbes, cu o avere personală de aproximativ 3,1 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro).

In august, poliţia rusă a emis un mandat de arestare internaţional pe numele omului de afaceri, acuzăndu-l de fraudă. Investigaţiile impotriva companiei Russneft au fost comparate cu cele care au vizat imperiul lui Mihail Hodorkovski, fostul director al grupului petrolier rus Iukos, aflat in inchisoare din 2003.

Ministerul britanic de Interne nici nu a confirmat, nici nu a infirmat informaţiile publicate ieri de Mail on Sunday şi nici nu a făcut altă declaraţie cu privire la Guţeriev. Londra este pusă astfel intr-o situaţie delicată, date fiind relaţiile şi aşa tensionate cu Moscova, pe fundalul investigaţiei privind asasinarea lui Litvinenko.

×
Subiecte în articol: externe