x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Londra "îndulceşte" măsurile antitero doar pe hârtie

Londra "îndulceşte" măsurile antitero doar pe hârtie

26 Ian 2011   •   21:23

Marea Britanie a modificat legislaţia antiteroristă introdusă de laburiştii lui Tony Blair în iarna lui 2001, considerând că o parte dintre aceste măsuri "erau excesive şi inutile", după cum a precizat miercuri ministrul de Interne, Theresa May. Guvernul a modificat prevederea care permitea monitorizarea strictă a persoanelor care ar fi reprezentat ameninţări, înainte de o decizie a justiţiei. Noul dispozitiv de monitorizare nu va putea depăşi doi ani şi va lăsa o mai mare libertate de deplasare suspecţilor, reducând restricţionarea libertăţii de la 16 la 10 ore pe zi. Suspecţii vor fi obligaţi să poarte, asupra lor, dispozitive electronice de localizare. Ordinele de monitorizare vor trebui aprobate de instanţă.

Guvernul anunţase deja săptămâna trecută reducerea la jumătate a perioadei de menţinere în detenţie provizorie a persoanelor suspectate de terorism, limitată la 14 zile. De asemenea, s-a revenit asupra prevederii care permitea Poliţiei să percheziţioneze o persoană în lipsa unor acuzaţii clare, după o condamnare la CEDO.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului spun însă că aceste schimbări nu sunt satisfăcătoare. "Sistemul de monitorizare rămâne în vigoare sub un alt nume şi într-o formă mai lejeră", denunţă Asociaţia Liberty, prin vocea directorului său, Shami Chakrabarti. Dar ministrul May este de altă părere. Ea a declarat, într-o prezentare în faţa parlamentarilor, că nu pot fi anulate toate măsurile pentru că există un număr mic de persoane care constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale. (Mediafax)

×