x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură de graţie în Finlanda: Un partid extremist obţine o cincime din voturi

Lovitură de graţie în Finlanda: Un partid extremist obţine o cincime din voturi

de Sînziana Stancu    |    18 Apr 2011   •   21:24
Lovitură de graţie în Finlanda: Un partid extremist obţine o cincime din voturi
161756-untitled-1.jpgPartidul naţionalist Adevăraţii Finlandezi a obţinut 19% din voturi în alegerile generale din Finlanda, situându-se pe locul al treilea, după Coaliţia Naţională (conservatori) şi Social-Democraţi, informează presa britanică.

Victoria Adevăraţilor Finlandezi a depăşit orice aşteptare, precum şi estimările din sondajele de opinie care îi creditau, înaintea scrutinului, cu cel mult 15% din intenţiile de vot.

Astfel, în noul Legislativ de la Helsinki, din 200 de locuri în total, Adevăraţii Finlandezi vor ocupa 39, cu 3 mai puţine decât Social-Democraţii (42) şi cu 5 mai puţine decât Coaliţia Naţională (44). După ei, Partidul de Centru, care deţinea anterior cele mai multe locuri în Parlament, a pierdut 16 dintre acestea, ocupând acum  doar 35 de locuri.

Surprinzătorul rezultat al Adevăraţilor Finlandezi, eurosceptici şi opozanţi fermi ai imigraţiei, a fost salutat de către liderul partidului, Timo Soini, cu oarecare umor : "Nu suntem extremişti, aşa că puteţi dormi liniştiţi!”. Pentru partid, această victorie înseamnă că va primi "cel puţin o invitaţie la discuţiile din noul Guvern”, a adăugat Soini, citat de Reuters.

Coaliţia Naţională şi Social-democraţii se tem cel mai mult de euroscepticismul Adevăraţilor Finlandezi, pentru că ei se opun măsurilor de salvare a monedei unice europene prin acele "infuzii” financiare ce implică ajutoare substanţiale pentru ţările din zona euro aflate în dificultate în urma crizei economico-financiare. Or, un guvern finlandez ostil ar putea, teoretic, să îşi folosească dreptul de veto pentru a împiedica un eventual ajutor financiar pentru o ţară aflată la ananghie.

Celebrând victoria Coaliţiei Naţionale, liderul acestei formaţiuni, Jyrki Katainen, care ar urma să ocupe funcţia de prim-ministru, a ţinut să risipească, în primul rând, orice îndoială referitoare la faptul că, din cauza Adevăraţilor Finlandezi, ţara ar putea provoca dificultăţi zonei euro şi altor cauze europene. "Finlanda a fost întotdeauna ţara care a ştiut să rezolve problemele, nu ţara care le-a provocat”, a afirmat Katainen. "Este vorba despre o cauză europeană comună. După aceste alegeri, principalele partide vor începe să caute un teren comun” pentru cooperare, a ţinut să dea asigurări  liderul Coaliţiei Naţionale.

×