x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lovitură pentru industria mondială a turismului: Chinezii nu mai au voie „afară”

Lovitură pentru industria mondială a turismului: Chinezii nu mai au voie „afară”

01 Iun 2022   •   07:15
Lovitură pentru industria mondială a turismului: Chinezii nu mai au voie „afară”

China, care se confruntă cu cea mai accelerată răspândire a COVID-ului, încearcă o nouă tactică: călătoriile „nenecesare” ale cetăţenilor chinezi peste graniţe vor fi restricţionate, pentru ca locuitorii să nu aducă virusul acasă din străinătate. Politica va îngreuna obţinerea paşapoartelor şi a altor documente de călătorie. Consecinţele pentru China şi lumea întreagă vor fi profunde, scrie Adam Minter, editorialist Bloomberg.

 

E posibil ca aceste măsuri temporare să fie ridicate când China va decide că virusul nu mai reprezintă o ameninţare. Însă hotărârea recentă a ţării de anulare a evenimentelor sportive internaţionale programate pentru mijlocul anului viitor indică faptul că acest lucru nu se va întâmpla prea curând. În plus, temerile în creştere ale guvernului privitoare la exodul talentelor şi capitalului din China sugerează că reglementările, într-o anumită formă, vor fi menţinute şi vor deveni un fel de „normal nou”, restricţionat.

225 de miliarde de dolari, cheltuite în vacanță

Înainte de pandemie, turismul şi „sectorul travel” reprezentau peste 10% din PIB-ul mondial, şi nicio ţară nu trimitea mai mulţi călători peste graniţe decât China. Un declin pe termen lung ar devasta companiile şi economiile care au ajuns să depindă de ei.

Vizitatorii chinezi şi banii lor au transformat destinaţii întregi. Turiştii chinezi s-au schimbat, de asemenea. Cândva, o călătorie peste graniţe era un lux, însă mai apoi a devenit ceva accesibil pentru chinezii din clasa de mijloc.

COVID-ul a perturbat acest boom. În 2021, doar 8,5 milioane de călători chinezi au plecat peste graniţe, în scădere cu peste 95% faţă de valul de dinaintea pandemiei. Cele 255 de miliarde $ cheltuite de aceştia peste graniţe în 2019 au dispărut în mare parte, afectând economiile dependente de turism.

Destinaţiile internaţionale vor suferi pierderi de miliarde de dolari, în timp ce tinerii chinezi, puternic afectaţi de lockdown-uri fără sfârşit şi orizonturi din ce în ce mai restrânse, vor trebui să se împace cu nou an sumbru, sau doi, fără libertatea de mişcare de care ajunseseră să se bucure.

×