x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lukaşenko boicotează summitul pentru securitate de la Moscova

Lukaşenko boicotează summitul pentru securitate de la Moscova

14 Iun 2009   •   00:00

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko nu participă la un summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB), ce are avea loc astăzi la Moscova. Lukaşenko a ales să protesteze astfel faţă de decizia autorităţilor ruse de a interzice importul de produse lactate din Belarus, a anunţat Ministerul de Externe de la Minsk.



Relaţiile dintre fostele republici sovietice Rusia şi Belarus au început să aibă de suferit după ce Minskul a refuzat să recunoască regiunile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia drept state independente.

La începutul acestei luni, Rusia a interzis importul a 1.200 de tipuri de produse lactate din Belarus, care obţine miliarde de dolari de pe urma exporturilor sale de produse lactate, iar anul trecut a deţinut circa 4% din piaţa rusă. "În acest moment, suntem martorii unei discriminări economice deschise de către unul dintre membrii Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (ODKB) împotriva Belarusului într-un segment foarte important de produse. Astfel de acţiuni subminează securitatea economică, care este o bază fundamentală pentru stabilitate. În această situaţie, Belarusul ... este nevoit să-şi anuleze participarea la întrunirea ODKB de la Moscova din 14 iunie", a indicat Ministerul de Externe într-un comunicat.




×
Subiecte în articol: externe