Corespondentii agentiei ruse de presa RIA-Novosti (citate de Rompres) si-au exprimat recent opiniile cu privire la cele mai importante zece evenimente ale anului care se incheie, numind printre acestea decesul Papei Ioan Paul al II-lea, uraganul Katrina si inceperea procesului fostului lider de la Bagdad, Saddam Hussein.
Luand-o in ordine cronologica, ziaristii agentiei ruse s-au oprit in primul rand la un eveniment european: esecul Constitutiei europene. Votand, in cadrul referendului, impotriva acestui
proiect, francezii au provocat o discutie despre viitorul Uniunii Europene, comenteaza acestia, incercand sa explice nominalizarea acestui moment critic din istoria Europei Mari.
TEROARE. Au urmat atentatele teroriste de la Londra, care au "sifonat" summit-ul G8 si au otravit bucuria britanicilor privitoare la alegerea Londrei drept capitala a Jocurilor Olimpice din 2012. Patru mecanisme explozive, care au fost detonate aproape simultan in metrou si autobuz, au luat viata a peste 50 de persoane si au ranit alte 700. Asemenea atentatelor din septembrie 2001 din SUA, si atentatele de la Londra au marcat populatia, schimbandu-i atitudinea pentru totdeauna.
|
FILA DE ISTORIE. Decesul Papei Ioan Paul al II-lea a incheiat o epoca din viata Bisericii Catolice, dar si din istoria contemporana |
A MURIT PAPA! La
2 aprilie, o veste trista a bulversat nu numai Biserica, dar si politicul. Papa Ioan Paul al
II-lea a incetat din viata. Pontificatul sau, de 26 de ani, s-a caracterizat printr-o intensificare a legaturilor cu alte religii si printr-o deosebita influenta asupra lumii politice. Imediat dupa anuntul privind moartea Suveranului Pontif, Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca, "prin decesul Papei Ioan Paul al II-lea, Biserica Catolica, dar si lumea intreaga pierd un lider spiritual de dimensiune istorica".
VIOLENTE. Fara o datare intr-o perioada anume, "imprastiate" de-a lungul anului, exploziile de violenta pe baze rasiste in tari dezvoltate din Europa si in Australia au demonstrat ca si in statele bogate sunt posibile conflicte interetnice. Sa nu uitam Parisul, care a tinut capul de afis aproape o luna, uimind lumea intreaga.
RETRAGEREA. In august-septembrie, lumea a consemnat retragerea israeliana din Fasia Gaza si o parte a Cisiordaniei, care a semanat dezbinare in societatea israeliana si a dus la plecarea premierului Ariel Sharon din partidul aflat la guvernare, Likud. Demisia lui Sharon de la conducerea partidului si ulterior crearea unui nou partid, care a absorbit multi dintre membrii Likud-ului, au bulversat clasa politica israeliana si au provocat convocarea de alegeri anticipate in martie 2006.
|
PRECEDENT. Nimic nu va mai fi ca inainte de atentatele din luna iulie, in Marea Britanie |
URIASUL CU PICIOARE DE LUT. Uraganul Katrina, care a lovit SUA, a aratat ca pana si cel mai puternic stat din lume poate fi prins nepregatit de furia naturii. SUA au fost nevoite sa ceara ajutor international. Patria jazz-ului, orasul New Orleans, a fost inecat de ape.
LIBANUL, INTR-O ERA NOUA. Dupa uciderea fostului premier libanez Rafic Hariri si retragerea trupelor siriene din Liban, politicienii au inceput sa vorbeasca, pentru prima data din 1975, despre riscul repetarii razboiului civil in Liban. In octombrie 2005, o comisie internationala a prezentat ONU un raport cu privire la uciderea lui Hariri, in care se precizeaza ca in asasinat ar fi implicate personalitati importante din Siria si Liban.
SCHIMBARE. America Latina a capatat in anul 2005 o orientare mai puternica de stanga. Pe baza antipatiei fata de americani, Venezuela, Brazilia, Uruguay, Argentina si Bolivia, unde a fost recent ales presedinte politicianul radical de stanga Evo Morales, au format o alianta politica. Planul SUA de a crea o zona americana de comert liber s-a soldat cu un esec.
|
CE N-A VAZUT PARISUL. 2005, un an cu violente ce au uimit Vestul |
SE SCRIE ISTORIA! In 2005 a inceput procesul fostului dictator irakian Saddam Hussein. Condamnarea acestuia ar putea duce fie la stabilizare, fie la un nou val de violente in Irak, dar simplul fapt ca poporul irakian, care
i-a cunoscut dictatura, il vede acum pe banca acuzatilor este un pas imens la scara istoriei.
ULUIRE. Afirmatiile antisemite ale presedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad au provocat indignare in lume si au complicat substantial incercarea Iranului de a evita transmiterea dosarului sau nuclear Consiliului de Securitate al ONU.