x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lumea ar putea depăși pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius în 7 ani

Lumea ar putea depăși pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius în 7 ani

de Redacția Jurnalul    |    05 Dec 2023   •   20:15
Lumea ar putea depăși pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius în 7 ani

Lumea ar putea depăși pragul crucial de încălzire globală de 1,5 grade Celsius în 7 ani, în condițiile în care emisiile de CO2 provenite din combustibili fosili continuă să crească, au avertizat marți oamenii de știință.

La summitul ONU privind clima de la Dubai se trasează planul de bătaie cu privire la viitorul combustibililor fosili, marii poluatori încercând să respingă apelurile pentru un acord privind eliminarea treptată a energiei cu emisii mari de carbon, responsabilă pentru cea mai mare parte a gazelor cu efect de seră cauzate de oameni, potrivit AFP.

Potrivit unui consorțiu internațional de oameni de știință în domeniul climei, în evaluarea anuală a Proiectului global privind carbonul, poluarea cu CO2 produsă de combustibilii fosili a crescut cu 1,1% anul trecut, cu o creștere a emisiilor în China și India, care sunt în prezent primul și al treilea mare emițător din lume.

Aceștia au estimat că există o șansă de 50% ca încălzirea să depășească obiectivul Acordului de la Paris de 1,5 grade Celsius în mai mulți ani până în jurul anului 2030, deși au remarcat incertitudinile legate de încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră altele decât CO2.

"Devine din ce în ce mai urgent", a declarat reporterilor Pierre Friedlingstein, autorul principal al studiului, de la Global Systems Institute din cadrul Universității Exeter: "Timpul dintre acest moment și 1,5 grade se reduce masiv, așa că, pentru a păstra o șansă de a rămâne sub 1,5 grade sau foarte aproape de 1,5C, trebuie să acționăm acum".

În cadrul Acordului istoric de la Paris din 2015, țările s-au angajat să limiteze creșterea temperaturii la mult sub 2 grade Celsius față de era preindustrială și, de preferință, la 1,5 grade Celsius.

De atunci, obiectivul mai ambițios de 1,5 grade Celsius a căpătat o mai mare urgență pe măsură ce au apărut dovezi că o încălzire mai mare decât aceasta ar putea declanșa puncte de inflexiune periculoase și ireversibile.

Pentru a respecta această limită, grupul de experți în climatologie IPCC al ONU a declarat că emisiile de CO2 trebuie reduse la jumătate în acest deceniu.

Această sarcină devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce emisiile continuă să crească, a constatat Global Carbon Project.

Glen Peters, cercetător senior la Centrul CICERO pentru cercetări climatice internaționale, a declarat că emisiile de dioxid de carbon sunt acum cu șase procente mai mari decât atunci când țările au semnat acordul de la Paris.

"Lucrurile merg în direcția greșită", a spus el.

Acest lucru se întâmplă în ciuda unei creșteri promițătoare a energiei regenerabile, un aspect cheie la discuțiile de la Dubai privind clima, unde peste 100 de țări au semnat un apel la triplarea capacității de energie regenerabilă în acest deceniu.

"Energia solară eoliană, vehiculele electrice, bateriile, toate acestea cresc rapid, ceea ce este minunat. Dar aceasta este doar jumătate din poveste", a spus el.

"Cealaltă jumătate este reducerea emisiilor de combustibili fosili. Și pur și simplu nu facem suficient".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: incalzire globala 1,5 grade celsius