x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lumea pre şi post-Snowden: Merkel vrea reglementare la nivel european, de protecţie a datelor private

Lumea pre şi post-Snowden: Merkel vrea reglementare la nivel european, de protecţie a datelor private

de Istvan Deak    |    15 Iul 2013   •   15:58
Lumea pre şi post-Snowden: Merkel vrea reglementare la nivel european, de protecţie a datelor private

Edward Snowden, tânărul american al cărui nume a făcut ocolul Pământului în mai puţin de 80 de zile, face istorie, fără ca, poate, să-şi fi dorit asta neapărat. Dezvăluirile sale privind programul secret al SUA de supraveghere a comunicaţiilor mondiale pun pe jar lumea politică şi pe gânduri omul de rând.

Prima reacţie, firească, poate, la dezvăluirile sale a fost, în cazul multora, să nege realitatea:”Eu? Dar cine sunt eu să se intereseze cineva de mine? Eu nu am nimic de ascuns, n-au decât să spioneze cât vor!”. Câteva clipe, ore, zile, săptămâni mai târziu şi câteva dezvăluiri mai încolo, încep să apară semnele de întrebare, iar utilizatorii de Internet devin mai sensibili. Şi conştientizează faptul că imixtiunile autorităţilor în sfera privată devin şi mai agresive pe zi ce trece.

Ştiu ce-ai cumpărat ieri seară...

Şi totuşi recoltarea datelor despre utilizatorii de Internet nu este o noutate. Cei mai versaţi dintre internauţi ştiu deja că trebuie să se aştepte la reclame apropiate de propriile navigări, reaminteşte, de exemplu, dw.de. Dacă, de exemplu, ţi-ai dorit o canapea ieftină şi ai căutat-o pe net, săptămâni la rând ţi se vor afişa reclame la magazine de mobilă, notează sursa citată. Dar de aici şi până la dezvăluirile privind spionarea comunicaţiilor jurnaliştilor de la una dintre cele mai importante agenţii de presă ale lumii, Associated Press, până la interceptarea de emailuri şi convorbiri telefonice, de spionare a instituţiilor europene de către americani şi de interferenţe politice e cale cam lungă. Reacţia statelor implicate nu s-a lăsat aşteptată. Germania fiind printre cele mai vocale.

Acord european de protecţie a datelor private

Cancelarul german Angela Merkel a susţinut, duminică, într-un interviu televizat la postul naţional de televiziune, ideea adoptării unui acord european în vederea unei mai bune protecţii a datelor private ale europenilor pe Internet.

Este necesar ca ţările UE să convină asupra unui "acord european privind protecţia datelor" care să reglementeze obligativitatea "societăţilor de Internet, Facebook, Google şi altele de a dezvălui ţărilor europene cui transmit datele utilizatorilor lor", apreciază aceasta.

Facebook, Google, primele vizate

Acordul european ar trebui să se asigure că societăţile gigant ale Internetului, precum Facebook şi Google vor fi supuse aceloraşi reguli stricte de confidenţialitate în toate statele membre ale UE, şi nu se supun pur si simplu doar legislaţiei naţionale din ţara în care sunt înregistrate, a afirmat Merkel.

Merkel s-a confruntat cu critici dure în ultimele zile, fiind acuzată că nu a luat măsuri ferme pentru a a proteja dreptul la intimitate al cetăţenilor germani, ale căror activităţi pe Internet şi convorbiri telefonice ar fi fost, afirmă voci acuzatoare, supravegheate de serviciile de informaţii britanice şi americane.

Criticată de opoziţia social-democrată

Acuzată de principalul său oponent politic, Peer Steinbrück din Partidul Social Democratic, că a eşuat în a-şi îndeplini jurământul de a-i proteja pe cetăţenii germani, Angela Merkel scoate problema monitorizării Internetului din contextul strict german şi o plasează pe agenda europeană. Ea le cere altor state membre, în special Marii Britanii şi Irlandei, care au legi privind protecţia datelor mai puţin riguroase decât Germania să îşi înăsprească legislaţia în domeniu.

Acţiune politică

În cadrul viitoarei reuniuni a miniştrilor europeni ai Afacerilor Interne şi Justiţiei ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, Germania va apăra "o poziţie foarte strictă", a dat ea asigurări. Merkel îşi doreşte ca ţările UE să convină asupra unor reglementări comune la nivel european privind protecţia datelor.

Alte ţări europene, precum Marea Britanie, au avut "o filozofie foarte diferită cu privire la protecţia datelor şi legi foarte diferite de cele ale germanilor în ceea ce priveşte accesul serviciilor secrete la comunicaţii. "Trebuie să avem o discuţie amănunţită pentru a descoperi ceea ce este rezonabil", a notat cancelarul german cu aceeaşi ocazie. Poziţia Germanei în ceea ce priveşte colectarea informaţiilor secrete este că "scopul nu justifică întotdeauna mijloacele", a declarat Merkel.

V-a fost ascultat telefonul, doamnă Merkel?

Cancelarul Germaniei nu acuză direct, dar din discursul ei reiese, consideră presa internaţională, că suspiciunile conform cărora SUA au încălcat legile germane de protecţie au un fundament. Indiciul speculat de presa este sintagma "în viitor" din următoarea declaraţie a doamnei cancelar: “Mă aştept din partea Guvernului american la o promisiune clară că în viitor vor respecta legea germană pe teritoriul german. Relaţiile noastre sunt de prietenie. Suntem într-o alianţă de apărare şi trebuie să fim capabili să ne bazăm unul pe celălalt".

Întrebată ce crede despre faptul că există rapoarte conform cărora şi propriul ei telefon mobil este supravegheat, Merkel a răspuns că nu are cunoştinţă despre astfel de rapoarte, dar că genul acesta de informaţii sunt pe agenda discuţiilor între oficialii germani şi autorităţile de la Washington.

Drepturi fundamentale ale europenilor

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a cerut luni Guvernelor Uniunii Europene să susţină propunerea cancelarului german Angela Merkel de adoptare a unei politici europene comune de protejare a datelor private pe internet, relatează EFE, preluată de agerpres.ro. “Susţin puternic apelul cancelarului Merkel pentru elaborarea unei normative europene comune şi puternice privind datele personale şi solicit celorlalte Guverne să se alăture acestei iniţiative”, a declarat comisarul european, insistând că astfel de norme trebuie să se aplice şi companiilor din statele din afara UE, dar care operează şi în ţările blocului comunitar. “Europa trebuie să fie unită în această chestiune care afectează direct drepturile fundamentale ale europenilor”, a subliniat Viviane Reding.

×
Subiecte în articol: cazul Snowden edward snowden