x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lumea rămâne fără vin!

Lumea rămâne fără vin!

05 Noi 2013   •   17:13
Lumea se îndreaptă către o penurie mondială a vinului, avertizează experţii. Savuroasa licoare ar putea atinge în curând preţuri exorbitante, potrivit băncii americane de investiţii Morgan Stanley, care a realizat un studiu pe această temă. 
 
Producţia mondială a vinului a atins un maximum în 2004, când a înregistrat “un exces de 600 de milioane de navete” (de obicei, între 6 şi 12 sticle de vin, n.r.), explică experţii de la Morgan Stanley. De atunci încolo, cererea a fost în continuă scădere, în 2012 scăzând la 1 milion de sticle, adică la minimum înregistrat în ultimii 40 de ani. 
 
Pe de altă parte, cererea de vin la nivel mondial a continuat să crească, deoarece noii “burghezi” ruşi, chinezi şi din alte ţări în curs de dezvoltare au prins gustul vinurilor fine, renumite, cererea de vin depăşind anul trecut oferta cu 300 de milioane de navete, comentează presa franceză pe marginea aceluiaşi studiu al Morgan Stanley. Situaţia riscă să se agraveze însă în următori ani, deoarece “cererile la export au tendinţa de multiplicare pe termen mediu”, avertizează experţii, precizând că penuria de stocuri va diminua consumul, dar va creşte pe măsură şi preţul vinului. Spercialiştii prevăd că, în acest context, dintre ţările producătoare de vin, Australia, Chile, Argentina şi Africa de Sud ar fi cel mai bine plasate, acestea având mare potenţial de producţie şi export. În schimb, Europa, care, de asemenea, are potenţial mare de producţie, se va afla în dificultate, pentru că, acest continent este, totodată, şi un mare consummator de vin. (S.Stancu)
 

×