Sub sloganul "Japonia, dupa Marele Cutremur – o tara mai frumoasa si mai puternica", Ambasada Japoniei la Bucuresti organizeaza, in perioada 1-30 noiembrie, o serie de evenimente culturale, economice si gastronomice care sa vorbeasca despre capacitatea uluitoare a acestei tari de a se regenera.
Pe 11 martie, anul acesta, partea de est a Japoniei a fost lovita de un cutremur de 9 grade, urmat de un tsunami care a devastat regiunea de coasta si a afectat centrala nucleara de la Fukushima. "Au trecut mai bine de opt luni de la acest dezastru. Chiar si acum, 4.000 de oameni sunt inca disparuti, iar aproximativ 70.000 raman in centrele pentru evacuati. Aceste opt luni au fost foarte dificile pentru Japonia, dar, in acelasi timp, si o perioada in care ne-am dat seama ca lumea este alaturi de tara noastra.
Peste 153 de popoare si 43 de organizatii internationale, organizatii guvernamentale si foarte multi oameni simpli, din intreaga lume si-au exprimat solidaritatea", spunea la deschiderea manifestarilor Excelenta Sa dl Natsuo Amemya (foto), ambsadorul Japoniei la Bucuresti. In cadrul unei prelegeri pe tema procesului de refacere a Japoniei, dl Toshiya Ueki, de la Universitatea Tohoku (de asemenea afectata de cutremur), sublinia: "Nu putem doar sa asteptam o catastrofa si sa incercam sa ne descurcam. Dupa cutremur, universitatea noastra a decis sa se implice in proiecte de cercetare in acest domeniu. Organizam un centru de excelenta pentru reconstructia dupa dezastre, insa trebuie sa formam o organizatie internationala de cercetare a stiintei dezastrelor, impreuna cu alte zone care sufera de aceleasi probleme".
Saptamana aceasta, Luna Japoniei continua cu expozitia de fotografii "Matsuri si Kagura – pulsatii ale inimii Japoniei" semnata de prof. Angela Hondru (la Universitatea Romano-Americana). In saptamanile urmatoare ne vom bucura de alte expozitii, dar si de spectacole de teatru traditional japonez, demonstratii gastronomice (preparare sushi) si invitatii la ceremonia ceaiului.