Lupta împotriva corupţiei şi reforma justiţiei au bătut pasul pe loc în ultimele luni în România.
Aceasta este, potrivit ediţiei germane a Financial Times, principala concluzie a raportului intermediar privind Mecanismul de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei, întocmit de Comisia Europeană, care ar putea fi dat publicităţii azi. Cotidianul german notează că Executivul comunitar va îndemna autorităţile române să îşi accelereze eforturile, în aşa fel încât regresele constatate de experţi să fie compensate până la vară.
Reproşurile concrete pe care le menţionează Financial Times sunt încercările de a limita competenţele procurorilor, ameninţările ca procurorul-şef DNA, Daniel Morar, să nu mai fie numit pentru un nou mandat, precum şi modificările contraproductive aduse codurilor penale şi civile. "La Bruxelles, se spune că justiţia pare a fi devenit mai politizată, în loc să câştige în independenţă. Iar Parlamentul s-a opus anchetării pentru fapte de corupţie la nivel înalt", mai scrie FT.
Observaţiile din raportul Comisiei sunt "o palmă dată Guvernului de la Bucureşti", obişnuit ca Bulgaria să primească grosul criticilor. În acest context, cotidianul german aminteşte că în iulie 2008, Comisia Europeană a decis îngheţarea fondurilor de preaderare destinate Sofiei. Acum, România riscă să piardă subvenţii agricole în valoare de 391 de milioane de euro dacă nu înregistrează progrese, precizează publicaţia. Mecanismul de cooperare şi verificare a fost stabilit de Comisie în decembrie 2006 pentru a sprijini România în vederea remedierii deficienţelor în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei.
Citește pe Antena3.ro