Dhaka este capital Banglaeshului. Oamenii din familii cu venituri mici se adună zilnic în locurile desemnate, cu mult înainte de sosirea comercianților, în speranța obținerii bunurilor subvenționate care se vând mai ieftin direct din camioane. Disperați, în clipa în care apare primul comerciant, începe scandalul.
Mulțimile pentru aceste bunuri sunt din ce în ce mai mari, odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor mărfurilor, în special a uleiului.
Culmea este că specialiștii Băncii Mondiale numesc Banglaeshul „o poveste inspiratoare de creștere” și susțin că fabricile de confecții au ajutat la scoaterea milioanelor de oameni din sărăcie.
Anul trecut, Fondul Monetar Internațional prezicea că produsul intern brut al Bangladeshului îl va depăși în curând pe cel al Danemarcei sau Singapore.
Acum însă încetinirea economică globală face ravagii în țările în curs de dezvoltare precum Bangladesh.
Ce s-a întâmplat cu Bangladesh?
Bangladesh, o țară tânără de aproximativ 170 de milioane de persoane, nu poate să reziste la încetinirea actuală a economiei globale. Economia țării se bazează pe trei pilonii: este al doilea cel mai mare exportator de îmbrăcăminte, după China; are o mare diasporă care trimite bani acasă, iar guvernul se bazează pe combustibilul importat pentru rețelele de electricitate.
Toate acestea au fost afectate dramatic în ultimele luni.
Severitatea foametei în Bangladesh s-a redus, conform Global Hunger Index (GHI) 2022. Bangladesh a progresat la „moderat” de la statutul „serios” și s-a clasat pe locul 84 dintre 121 de țări.
Pakistanul a ocupat locul 99, India locul 107 și Afganistan locul 109, potrivit raportului publicat în comun de agenția irlandeză de ajutor Concern Worldwide și organizația germană Welt Hunger Hilfe.