x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lupte de stradă în Grecia: Mii de oameni protestează în Atena

Lupte de stradă în Grecia: Mii de oameni protestează în Atena

15 Dec 2010   •   13:50
Lupte de stradă în Grecia: Mii de oameni protestează în Atena
Sursa foto: /Reuters

VIDEO - Proteste violente au avut loc astăzi în capitala Greciei, unde este grevă generală. Circulaţia pe principalele străzi din centrul Atenei este blocată, mai multe magazine fiind incendiate. Mii de oameni protestează împotriva măsurilor de austeritate luate de guvernul grec. Printre acestea, cele mai importante sunt tăierea a două salarii din cele 14, creşterea preţurilor la benzină şi bunuri de consum, pe baza unor accize, concedieri în sectorul public, toate parţial acceptate de sindicate. În plus, salariile au fost reduse cu 15%.

Protestatarii au aruncat cu diverse obiecte în forţe e de ordine, au vandalizat intrările în două hoteluri de lux din Atena, au incendiat maşini şi au spart geamurile mai multor clădiri din centrul Atenei. Poliţiştii, atacaţi de protestatari, au răspuns cu gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc. Oamenii legii, aflaţi în număr mic la manifestaţie, au fost luaţi prin surprindere de protestatari. Zeci de tineri care purtau cagule pe faţă i-au atacat cu pietre şi coctailuri Molotov pe oamenii legii.

Magazinele au fost închise, de teama protestelor.

Grecia e paralizată azi de o grevă generală a lucrătorilor din mai multe domenii. Toate avioanele rămân la sol, trenurile şi autobuzele sunt şi ele scoase din circulaţie, şcolile sunt închise, iar poliţiştii, pompierii şi personalul medical, vor lucra la cote de avarie.

Şi jurnaliştii sunt în grevă generală. Sindicatele ziariştilor greci au anunţat că astăzi încetează activitatea. La fel, vineri şi sâmbătă.

Ministerul Român de Externe i-a sfătuit pe cetăţenii din ţara noastră să evite călătoriile în Grecia în această perioadă.



×