x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reluarea luptelor în Gaza se prelungește a doua zi după ce armistițiul a eșuat

Reluarea luptelor în Gaza se prelungește a doua zi după ce armistițiul a eșuat

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2023   •   10:40
Reluarea luptelor în Gaza se prelungește a doua zi după ce armistițiul a eșuat
Sursa foto: Hepta

Reluarea luptelor în Gaza se prelungește sâmbătă pentru a doua zi, după ce discuțiile pentru prelungirea armistițiului de o săptămână cu Hamas au eșuat, relatează Reuters.

Mediatorii au declarat că bombardamentele israeliene au complicat încercările de a pune din nou capăt ostilităților.

Zonele estice din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, au fost supuse unor bombardamente intense în momentul în care termenul de armistițiu a expirat vineri, la scurt timp după zorii zilei, iar coloane de fum s-au ridicat pe cer.

Localnicii au pornit la drum cu bunurile lor, căutând adăpost mai la vest.

Israelul a declarat că forțele sale terestre, aeriene și navale au atacat peste 200 de "ținte teroriste" în Gaza. Până vineri seara, oficialii din domeniul sănătății din Fâșia de coastă au declarat că atacurile israeliene au ucis 184 de persoane, au rănit cel puțin 589 și au lovit peste 20 de case.

Părțile implicate s-au acuzat reciproc pentru colapsul armistițiului, respingând termenii de prelungire a eliberării zilnice a ostaticilor deținuți de militanți în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene.

Organizația Națiunilor Unite a declarat că luptele vor agrava o situație de urgență umanitară extremă. "Iadul pe Pământ s-a întors în Gaza", a declarat Jens Laerke, purtător de cuvânt al biroului umanitar al ONU de la Geneva.

"Astăzi, în doar câteva ore, zeci de oameni au fost uciși și răniți. Familiilor li s-a spus să se evacueze, din nou. Speranțele au fost spulberate", a declarat șeful serviciului umanitar al ONU, Martin Griffiths, adăugând că femeile, bărbații și copiii din Gaza nu au "niciun loc sigur unde să se ducă și foarte puțin cu ce să supraviețuiască".

O pauză care a început la 24 noiembrie a fost prelungită de două ori, iar Israelul a declarat că ar putea continua atât timp cât Hamas eliberează 10 ostatici în fiecare zi. Dar, după șapte zile în care au fost eliberați femei, copii și ostatici străini, mediatorii nu au reușit să găsească o formulă pentru a elibera mai mulți.

Israelul a acuzat Hamas că a refuzat să elibereze toate femeile pe care le deținea. Un oficial palestinian a declarat că eșecul s-a produs din cauza femeilor soldați israelieni.

Israelul a jurat să anihileze Hamas după un raid de la 7 octombrie în care, potrivit acestuia, gruparea militantă a ucis 1.200 de persoane și a luat 240 de ostatici.

De atunci, atacurile israeliene au devastat o mare parte din Gaza, condusă de Hamas din 2007. Autoritățile sanitare palestiniene, considerate de încredere de către Națiunile Unite, afirmă că peste 15.000 de locuitori din Gaza au fost uciși și mii sunt dați dispăruți.

(sursa: Mediafax)

×