x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Lustraţia bine temperată

Lustraţia bine temperată

de Delia Zahareanu    |    16 Mai 2007   •   00:00
Lustraţia bine temperată
Sursa foto: Pawel Ulatowski/

După ce Instanţa Supremă Constituţională a Poloniei a invalidat prevederile controversate ale Legii lustraţiei vineri, textul legislativ a fost publicat ieri in jurnalul oficial al Tribunalului Constituţional. Controversele rămăn insă.

Aproximativ 700.000 de polonezi riscau să fie sancţionaţi incepănd de azi, dacă prevederile introduse in Legea lustraţiei in octombrie 2006, ca urmare a iniţiativei guvernului Kaczynski, treceau de validarea Tribunalului Constituţional, forul suprem de competenţă legislativă in acest domeniu. Instituţia a declarat ca fiind neconstituţionale o serie de amendamente aduse legii, urmănd ca ea să fie imediat publicată in jurnalul oficial al curţii constituţionale, relatează AFP.

După o perioadă de scurtă tergiversare, guvernul care il are in frunte pe fratele preşedintelui Lech Kaczynski, Jaroslaw, a decis publicarea hotărării Tribunalului Constituţional, aparută doar ieri in paginile publicaţiei oficiale a instanţei de judecată. "Nu mă simt obligat, nici politic şi mai ales nici juridic să mă grăbesc", a declarat premierul polonez, ca replică la acuzaţiile că amănarea publicării legii ar fi o formă de răzbunare politică, după cum au opinat voci autorizate ale vieţii publice poloneze.

PREVEDERILE. Amendamentele aduse Legii lustraţiei de guvernarea conservatoare a gemenilor polonezi vizau sancţionarea după 16 mai a anumitor categorii profesionale care refuzau să completeze o declaraţie despre relaţiile lor cu securitatea fostului regim comunist de la Varşovia. Sancţiunile urmau să afecteze direct jurnalişti, profesorii, căt şi directorii intreprinderilor care aveau cotaţii la bursă, mai relatează AFP. Aceste amendamente au fost respinse de forul suprem al ţării.

SCĂNTEI Mai mult, legea, aşa cum a fost amendată de propunerile guvernului polonez, a stărnit controverse aprinse, deoarece, conform prevederilor sale, regimul de la Varşovia ar fi discutat cu puţin timp in urmă retragerea demnităţii de europarlamentar emblematicei figuri a rezistenţei anti-comuniste din Solidarnosc, Bronislaw Geremek. Acesta refuzase să completeze declaraţia referitoare la relaţiile sale cu establishment-ul politic comunist.

Persistenţă

Chiar după eşecul suferit ca urmare a hotărării Tribunalului Constituţional de vineri, gemenii Kaczynski nu abandonează lupta impotriva moştenirii comuniste. Premierul Jaroslaw Kaczynski a anunţat ieri că pregăteşte un nou proiect de Lege a lustraţiei care să permită completa deschidere a arhivelor fostei poliţii politice. Ca o concesie, aceste arhive nu vor conţine informaţii referitoare la viaţa privată a persoanelor, se arată intr-un material AFP. Pentru a nu pierde timp, o primă rundă de consultări intre partidele politice poloneze s-a desfăşurat ieri, sub patronajul preşedintelui Lech Kaczynski. Departe de a fi incheiate, consultările vor continua atăt in cursul acestei săptămăni căt şi in următoarea.

×
Subiecte în articol: externe