x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Măcel la parada de 4 iulie: Crimele în masă transformă SUA într-un poligon al terorii

Măcel la parada de 4 iulie: Crimele în masă transformă SUA într-un poligon al terorii

de Şerban Mihăilă    |    06 Iul 2022   •   07:20
Măcel la parada de 4 iulie: Crimele în masă transformă SUA într-un poligon al terorii
Sursa foto: Agerpres

Cel mai recent atac armat în masă din SUA a transformat o paradă a bucuriei patriotice, organizată de Ziua Națională a Americii, într-o scenă de sânge și teroare. Rafalele rapide ale unei arme de mare putere, care au ucis șapte persoane și au rănit alte 30, în zona Highland Park, la periferia nordică a oraşului Chicago, le-au reamintit americanilor o realitate crudă: niciunul dintre ei nu se poate simți în siguranță, nicăieri, nici măcar la ceea ce ar trebui să fie una dintre cele mai unificatoare adunări ale națiunii. Teama că un atac în masă s-ar putea declanșa oricând, fie la școală, la cinematograf sau într-un lăcaș de cult face parte acum din viața de zi cu zi a americanilor.

Alături de Uvalde, Columbine, Newtown și Parkland, Highland Park s-a adăugat, începând de luni seară, unei liste lungi de zone, localități și orașe cunoscute în întreaga țară pentru masacrarea oamenilor nevinovați. 

Explozia de violențe comise prin intermediul armelor de foc au transformat în ultima vreme SUA într-o excepție nedorită în rândul societăților democratice dezvoltate. De altfel, potrivit „Gun Violence Archive”, site-ul care ține evidența tuturor violențelor comise cu arme de foc pe teritoriul american, până acum, în acest an, au avut loc cel puțin 311 împușcături în masă în SUA, inclusiv 14 doar în primele patru zile ale acestei luni. Și ne aflăm de abia la începutul lunii iulie. 

Concluzia acestei statistici macabre pare să confirme o realitate care nu va putea fi schimbată prea curând: grupările de lobby din țara occidentală cu cele mai multe arme de foc aflate în mâinile populației civile sunt prea puternice, chiar dacă la Casa Albă se află o administrație democrată.

Când masacrele devin normalitate

La Highland Park, suburbie bogată, în mare parte albă, cu o comunitate evreiască înfloritoare, resturile împrăștiate la scena masacrului, între care un pantof, rucsacuri aruncate pe trotuar, scaune de camping răsturnate și cărucioare goale, nu au descris doar povestea panicii celor care au fugit pentru a-și salva viața. 

Imaginile transmise de televiziunile americane redau, de fapt, încă o scenă de normalitate distrusă de o crimă în masă. În acest caz, șapte oameni care au ieșit să sărbătorească Ziua Americii au fost uciși, iar alți 30, cu vârste cuprinse între 8 și 85 de ani, au ajuns răniți la spital. 

Doar locul acestei crime în masă este diferit. În rest, orori similare s-au petrecut, în luna mai, într-o școală primară din Texas și într-un supermarket din Buffalo, New York. Împușcături în masă au distrus și petreceri de absolvire, luna trecută, în Texas și Carolina de Sud. În Philadelphia, trăgători criminali au atacat o mulțime de oameni în timpul nopții. În Tulsa, Oklahoma, a avut loc un carnaj într-un centru medical, iar în Brooklyn asasinul se afla în metrou.

Nici Ziua Națională nu mai e sigură

Imaginile televizate de luni, cu vehicule ale poliției din Highland Park care se grăbeau să-i ajute pe răniți sub un steag american imens, au adăugat o nouă dimensiune ironico-amară acestei ultime orori. Atacul a izbucnit în timp ce americanii se adunaseră pentru a sărbători cea de-a 246-a aniversare a libertăților create prin obținerea independenței. 

Cu toate acestea, ceea ce avea să urmeze a întruchipat esența valului american de crime comise prin intermediul armelor de foc. Atunci când un bărbat înarmat a ucis zilele trecute trei persoane într-un schimb de focuri petrecut într-un mall din Copenhaga, atacul a fost șocant, deoarece a fost total neobișnuit pentru Danemarca. În schimb, deși împușcăturile din Highland Park au fost neașteptate, un alt atac armat în masă în SUA nu a mai fost deloc o surpriză.

„Este devastator faptul că o sărbătoare a Americii a fost distrusă de ciuma noastră, exclusiv americană!”, a declarat guvernatorul statului Illinois, J.B. Pritzker, la scurt timp după masacru. „O zi dedicată libertății a pus în evidență singura libertate pe care noi, ca națiune, refuzăm să o susținem: libertatea concetățenilor noștri de a trăi fără teama zilnică de violența armelor de foc!”, a adăugat el.  

„Nu ni se poate întâmpla nouă!”

Locuitorii bogatei suburbii a orașului Chicago s-au declarat șocați de faptul că au trăit un asemenea carnaj. Pentru ei, un astfel de coșmar era de neconceput. Unii dintre martorii oculari le-au relatat reporterilor ajunși la fața locului că, la început, au crezut că rafalele armei ucigașe erau focuri de artificii, organizate de 4 iulie.

Democratul Brad Schneider, reprezentant în Congres al unui district din Illinois, și-a exprimat aceeași stupoare. „Nimeni nu se gândește că asta s-ar fi putut întâmpla în comunitatea noastră, dar acest lucru este valabil pentru întreaga țară!”, a precizat el, într-un interviu acordat CNN. La rândul lui, Brigham Temple, directorul medical al pregătirii pentru situații de urgență la „NorthShore University HealthSystem”, le-a recunoscut reporterilor americani: „Este un pic suprarealist să trebuiască să te ocupi de un astfel de eveniment!”.

Un sentiment comun al oamenilor prinși în mijlocul unor astfel de împușcături în masă pare a fi neîncrederea că o crimă de acest gen ar putea avea loc în comunitatea lor, pe care o considerau sigură. Realitatea este însă cu totul alta: într-o națiune în care aproape oricine își poate cumpăra arme, niciun loc nu mai oferă siguranță. 

Teama că un atac în masă s-ar putea declanșa oricând, fie la școală, la cinematograf sau într-un lăcaș de cult face parte acum din viața de zi cu zi a americanilor, deoarece astfel de orori se întâmplă deja extrem de des. 

Violența armată nu este nouă în societatea americană. Proliferarea armelor de mare putere și periculozitate îi îngrijorează însă tot mai mult pe majoritatea oamenilor din SUA.

Scut în jurul armelor și bețe în roate

Suspectul în cazul crimelor din Highland Park, Robert E. Crimo III, un tânăr de 22 de ani, a fost reținut în apropiere de Lake Forest, Illinois, au anunțat autoritățile locale, după o urmărire care a durat ore întregi.

Un anchetator local declara, la începutul zilei de marți, că arma de foc folosită în timpul carnajului a fost „o carabină de mare putere”, însă a refuzat să dea alte detalii. Dacă acest lucru se confirmă, ar fi vorba despre cel mai nou caz în care o armă cu capacitatea de a trage rapid mai multe gloanțe, cu efect mortal, este folosită într-un atac armat în masă.

În acest context, președintele Joe Biden și activiștii în favoarea limitării armelor de foc au cerut deja reintroducerea interdicției armelor de asalt la nivel național, care a expirat în 2004. Cu toate acestea, nu există nicio șansă ca o astfel de măsură să treacă de opoziția republicană din Senatul american, din cauza majorității fragile a democraților din Congres.

În schimb, carnajul din Highland Park este primul incident de la adoptarea în Congres a primei legi majore din ultimele decenii privind siguranța armelor de foc. Este mult prea devreme pentru a ști dacă această măsură - care a alocat fonduri suplimentare pentru resursele de verificare a sănătății mintale a posesorilor și a încetinit potențial ritmul în care persoanele sub 21 de ani pot obține arme - ar fi putut preveni această tragedie sau dacă incidentul va influența negativ aplicarea și așa limitată a proaspătului act normativ. 

Biden și familiile victimelor masacrelor cu arme de foc din SUA ceruseră insistent Congresului să facă mult mai mult, dar opoziția republicană zădărnicește sistematic adoptarea unor modificări semnificative ale legislației în privința armelor de foc, inclusiv a unor verificări extinse ale antecedentelor posesorilor acestora.

Republicanii nu au oferit nicio reacție după comiterea masacrului din Highland Park, din cauza vacanței de 4 iulie, chiar dacă Biden și vicepreședintele SUA, Kamala Harris, au cerut imediat impunerea mai multor restricții asupra armelor de foc.

Polemică fără sfârșit

Ritmul continuu al crimelor în masă comise în SUA îi va forța probabil pe republicani să încerce din greu să găsească acum o serie de motive pentru aceste masacre, firește altele decât armele procurate mult prea ușor de către americani. 

Deși majoritatea deținătorilor de arme din America respectă legea, logica sugerează că proliferarea masivă a armelor de foc în SUA, în comparație cu alte națiuni, și incidența ridicată a crimelor în masă sunt strâns legate. 

Susținătorii celui de-Al Doilea amendament la Constituția SUA insistă asupra faptului că dreptul de a deține arme de mare putere face parte din dreptul fiecărui american de a avea arme. 

Concomitent, majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă a SUA se pregătește să slăbească restricțiile existente în prezent în privința armelor de foc. Toate acestea sugerează că împușcăturile de luni nu vor duce la măsuri care să facă America mai sigură. 

Dificultatea cu care a fost adoptată luna trecută chiar și legislația limitată privind siguranța armelor de foc pare să demonstreze că actualul sistem politic, blocat în Congres, a scos deja un maxim din ceea ce poate obține. 

×