x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macelariti de americani

Macelariti de americani

01 Mai 2004   •   00:00

Intr-o emisiune care a socat o lume intreaga, televiziunea CBS a difuzat imagini cu soldati americani abuzandu-i sexual pe prizonierii irakieni. Scandalul a luat o amploare neasteptata dupa reactia dura a oficialilor coalitiei.

ANA ILIE

Premierul britanic Tony Blair s-a „scandalizat" la vederea fotografiilor cu prizonierii irakieni chinuiti de americanii care au actionat „in contradictie directa fata de toate regulile din sanul coalitiei" din Irak. Trimisul britanic pentru drepturile omului in Irak, Ann Clwyd, s-a declarat „socata" ca prizonierii au primit un astfel de tratament subuman, insa a tinut sa sublinieze ca este vorba de un caz disparat. Generalul de brigada Mark Kimmitt, adjunctul comandantului fortelor coalitiei din Irak, a spus ca imaginile l-au „revoltat", mai ales pentru ca acei soldati „si-au dezamagit colegii" prin comportamentul lor.

Pusi sub acuzare

La randul sau, armata americana a anuntat, dupa difuzarea imaginilor incriminante, ca generalul insarcinat cu controlul inchisorii Abu Ghraib, unde s-au petrecut abuzurile, impreuna cu alti sase soldati, va raspunde pentru faptele sale in fata Curtii Martiale. Generalul Karpinski, comandantul inchisorii, nu a fost oficial pus sub acuzare. Este insa anchetat si ar putea primi o mustrare care ar insemna sfarsitul carierei sale militare. Colonelul american Jill Morgenthaler a spus ca acuzatiile aduse impotriva celor sase soldati includ „acte indecente, ordonarea prizonierilor sa se masturbeze, maltratare, abuz, gruparea prizonierilor dezbracati in piramide umane si fotografierea lor, bataie si conspiratie pentru maltratarea detinutilor".

Distractie pe seama detinutilor

Canalul american de televiziune CBS a difuzat miercuri noapte fotografii infatisand soldati americani distrandu-se copios pe seama prizonierilor iakieni. Le-au legat cabluri electrice de organele genitale, i-au dezbracat si i-au pus sa mimeze un act sexual intre ei, au asmutit caini asupra lor si i-au fotografiat goi, aruncati unul peste celalalt. Altuia i-au acoperit capul, l-au urcat pe o cutie si i-au legat cabluri de maini, amenintandu-l ca se electrocuteaza daca coboara. Se crede ca abuzurile au avut loc in noiembrie si decembrie anul trecut, iar ancheta, care a ramas secreta pana la publicarea fotografiilor, a fost declansata in ianuarie, dupa ce un soldat a dezvaluit ce se petrecea intre zidurile inchisorii de langa Bagdad.

×
Subiecte în articol: externe