x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron denunță "noul imperialism" din Pacific 

Macron denunță "noul imperialism" din Pacific 

de Redacția Jurnalul    |    27 Iul 2023   •   10:45
Macron denunță "noul imperialism" din Pacific 
Sursa foto: Hepta

Președintele francez, Emmanuel Macron, a denunțat joi "noul imperialism" din Pacific, în timpul unei vizite istorice în regiune, avertizând asupra unei amenințări la adresa suveranității statelor mai mici.

"În Indo-Pacific și, în special, în Oceania, apare un nou imperialism și o logică de putere care se bazează pe mai multe state - cele mai mici, adesea cele mai fragile", a declarat el în Vanuatu, potrivit AFP.

Macron - aflat în prima vizită a unui lider francez în exercițiu într-un stat independent din Pacific - a încercat să sublinieze importanța Franței într-o regiune în care China și Statele Unite concurează pentru influența militară, economică și diplomatică.

"Strategia noastră pentru Indo-Pacific este mai presus de toate să apărăm prin parteneriate independența și suveranitatea tuturor statelor din regiune care sunt gata să lucreze cu noi", a declarat Macron.

Franța are 1,6 milioane de cetățeni în Asia-Pacific, în șapte teritorii de peste mări, inclusiv Noua Caledonie și Polinezia Franceză, și o zonă economică exclusivă care se întinde pe nouă milioane de kilometri pătrați.

În timp ce Statele Unite și aliații săi încearcă să contracareze influența crescândă a Chinei în regiune, Franța a oferit o "alternativă", a declarat un consilier prezidențial, cu planuri de extindere a ajutorului și dezvoltării pentru a face față catastrofelor naturale.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: emmanuel macron imperialism pacific