''În Tunisia, marea tensiune politică şi criza economică şi socială care se agravează în absenţa unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) sunt extrem de îngrijorătoare'', a declarat Emmanuel Macron într-o conferinţă de presă la finalul Consiliului European de primăvară.
''Trebuie ca pe termen scurt să reuşim să stopăm fluxurile migratorii care pleacă din Tunisia şi sporesc presiunea'', a subliniat şeful statului francez, care a precizat că a discutat despre problema migraţiei cu şefa executivului italian în timpul unei reuniuni bilaterale.
Evocând un ''val de migranţi'', Giorgia Meloni a ţinut să explice că a abordat acest subiect întrucât nimeni nu pare să realizeze riscurile create de situaţia din Tunisia.
''Dacă nu abordăm aceste probleme în maniera adecvată, există un risc de a vedea declanşat un val de migranţi în mod obiectiv fără precedent'', a estimat Meloni, care conduce un guvern care s-a pronunţat clar împotriva sosirii migranţilor în Europa.
Situaţia din Tunisia a fost analizată şi în discuţia cu comisarul european pentru economie Paolo Gentiloni, care se va deplasa la Tunis în următoarele zile.
Tunisia negociază de câteva luni cu FMI un acord de împrumut de aproape 2 miliarde de dolari.
De partea sa, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a avertizat luni că situaţia din Tunisia este ''foarte periculoasă'', evocând un risc de ''prăbuşire'' susceptibilă să provoace ''fluxuri migratorii către Uniunea Europeană şi să antreneze o instabilitate în regiunea Orientului Mijlociu şi a Africii de Nord''.