x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron se teme de reacția Rusiei și nu vede Ucraina în NATO

Macron se teme de reacția Rusiei și nu vede Ucraina în NATO

de Redacția Jurnalul    |    22 Dec 2022   •   09:20
Macron se teme de reacția Rusiei și nu vede Ucraina în NATO
Sursa foto: Hepta

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, consideră că o eventuală aderarea a Ucrainei la NATO ar fi percepută de Rusia ca o confruntare, iar aceasta nu este „cel mai probabil scenariu”, relatează AFP. Șeful statului francez se poate așteapta la noi critici din partea aliaților săi.

„Intrarea Ucrainei în NATO ar fi percepută de Rusia ca fiind ceva conflictual. Nu vi-o puteţi imagina cu această Rusie!”, a spus liderul de la Paris, miercuri, într-un interviu acordat publicațiilor „Le Monde”, „Wall Street Journal”, precum şi cotidianului libanez „An Nahar”.

„Fie că intră sau nu în NATO - şi acesta nu este scenariul cel mai probabil – Ucrainei va trebui să i se acorde garanţii de securitate cu atât mai solide, cu cât a fost atacată de Rusia.”, a afirmat Macron.

Șeful statului francez a insistat apoi asupra necesităţii de a acorda garanţii de securitate şi Rusiei, la finalul conflictului. Această poziţie îi atrăsese anterior lui Macron critici vehemente, atât din partea Kievului, cât şi a unor ţări est-europene.

„La final, va fi necesar să îi punem pe toţi în jurul mesei. Toţi europenii şi occidentalii care îmi dau lecţii de morală să îmi explice aşadar cu cine vor sta în jurul mesei.”, a remarcat el. „Personal, aş prefera să nu fie doar chinezii şi turcii cei care vor negocia a doua zi” după încheierea războiului, a subliniat Emmanuel Macron, referindu-se în special la eforturile de mediere ale diplomaţiei turce.

Preşedintele francez a pledat din nou pentru autonomia strategică a Europei în cadrul NATO, cu mai puţină dependenţă de Statele Unite. „Nu există o arhitectură de securitate a Europei fără autonomie strategică, în NATO şi cu NATO, dar nu depinzând de NATO.”, a spus preşedintele el.

„Europa trebuie să câştige în autonomie tehnologică şi a capabilităţilor, inclusiv în raport cu SUA!”, a precizat preşedintele francez.

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron ucraina