x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron spune că nu este surprins de slăbirea poziţiei lui Weber în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene

Macron spune că nu este surprins de slăbirea poziţiei lui Weber în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene

20 Iun 2019   •   19:00
Macron spune că nu este surprins de slăbirea poziţiei lui Weber în cursa pentru preşedinţia Comisiei Europene

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus joi că nu este surprins de decizia a două grupuri politice din Parlamentul European de a nu susţine candidatura lui Manfred Weber la preşedinţia Comisiei Europene, aşa cum spera şi Parisul, informează AFP.

"Am avut întotdeauna o poziţie clară pe acest subiect. Ce se întâmplă acum nu mă surprinde", a comentat Macron la sosirea la summitul european de la Bruxelles.

Anturajul său a reiterat săptămâna trecută că pentru preşedintele francez, "profilul lui Manfred Weber nu corespunde experienţei necesare pe care trebuie să o ai pentru preşedinţia Comisiei".

Liderii grupurilor socialist S&D şi centrist Renew Europe din Parlamentul European l-au anunţat joi pe reprezentantul PPE, Manfred Weber, că nu îi susţin candidatura în caz de vot, ceea ce ar însemna sfârşitul speranţelor sale de a conduce Comisia.

Emmanuel Maron a ţinut să sublinieze că nu ar fi vorba de o victorie asupra Angelei Merkel, care îl susţine pe Weber.

"Cred că este o greşeală, nu trebuie să citim în cheia asta", le-a răspuns preşedintele francez jurnaliştilor, chiar înaintea unei întrevederi separate cu cancelarul german înaintea summitului.

Acest Consiliu European este consacrat în primul rând alegerii noilor lideri ai UE după scrutinul european din mai. Însă negocierile dificile dintre şefii de stat şi de guvern din UE ar putea necesita un summit suplimentar la 1 iulie.

Nu există "certitudinea" că va fi un acord la Consiliu asupra numelui viitorului preşedinte al Comisiei, a recunoscut Macron la BFMTV.

"În aceste două zile, trebuie fără îndoială să finalizăm procesul care va permite să luăm notă, aşa cum îmi doresc de câteva săptămâni, că acest tip de automatism al Spitzenkandidat (candidat cap de listă - n.r.) nu este posibil. Poate că vom ajunge la un nume la finalul acestui Consiliu. Însă trebuie să fim realişti: nu este o certitudine", a spus el.

Emmanuel Macron desfăşoară de mai multe săptămâni o activitate diplomatică intensă pentru a-şi împinge candidaţii în posturi-cheie din UE, printre care daneza Margrethe Vestager şi francezul Michel Barnier, înmulţindu-şi întâlnirile bilaterale.

În ultimul moment, el a decis astfel să ajungă cu patru ore mai repede la Bruxelles, pentru întâlniri bilaterale înainte de începutul summitului cu şase şefi de guvern europeni: spaniolul Pedro Sanchez, olandezul Mark Rutte, portughezul Antonio Costa, belgianul Charles Michel, luxemburghezul Xavier Bettel, cancelarul german Angela Merkel, precum şi cu preşedintele Consiliului, Donald Tusk.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Macron weber Comisia Europeana