x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron va vizita China la începutul lunii aprilie

Macron va vizita China la începutul lunii aprilie

de Redacția Jurnalul    |    26 Feb 2023   •   13:40
Macron va vizita China la începutul lunii aprilie
Sursa foto: Hepta

Macron va vizita China la începutul lunii aprilie și cere Beijingului să exercite presiuni asupra Moscovei.

Liderul francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că va vizita China la începutul lunii aprilie. Președintele a cerut Beijingului să ajute țările din alianța occidentală să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Vorbind la Paris la o zi după ce China a cerut discuții de pace urgente și a făcut public planul Beijingului pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Macron a declarat că pacea este posibilă doar dacă "agresiunea rusă este oprită, trupele sunt retrase și suveranitatea teritorială a Ucrainei și a poporului său este respectată", potrivit AFP.

Planul în 12 puncte al Chinei solicită o "soluționare politică" a crizei. Acesta a fost întâmpinat cu scepticism de liderii occidentali, dar Ucraina și Rusia și-au exprimat un sprijin prudent.

Programat să coincidă cu împlinirea unui an de la invazia rusească, documentul îndeamnă toate părțile să "sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil".

De asemenea, propunerea chineză face clară opoziția Beijingului față de utilizarea armelor nucleare, dar și față de amenințarea cu desfășurarea acestora. Aceasta vine după ce președintele rus Vladimir Putin a avertizat că este pregătit să folosească arsenalul atomic al Moscovei în acest conflict.

Rusia a declarat că apreciază eforturile Beijingului de a rezolva conflictul, dar a insistat că orice soluție trebuie să recunoască controlul Kremlinului asupra a patru regiuni ucrainene.

"Apreciem foarte mult dorința sinceră a prietenilor noștri chinezi de a contribui la soluționarea conflictului din Ucraina prin mijloace pașnice", a declarat ministerul de externe, dar a adăugat că orice soluție trebuie să recunoască "noile realități teritoriale".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Macron vizita China