x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe MAE: Alegerile din R.Moldova demonstrează opţiunea către UE a cetăţenilor

MAE: Alegerile din R.Moldova demonstrează opţiunea către UE a cetăţenilor

30 Noi 2010   •   14:28
MAE: Alegerile din R.Moldova demonstrează opţiunea către UE a cetăţenilor
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Intact Images

140296-filat-img-1440-1.jpgMinisterul Afacerilor Externe precizează, într-un comunicat, că a a urmărit cu atenţie şi interes derularea alegerilor anticipate din Republica Moldova. Totodată, Ministerul de Externe salută participarea în număr mare a alegătorilor la scrutinul de duminică şi consideră că "rezultatele anunţate de Comisia Electorală Centrală demonstrează opţiunea cetăţenilor Republicii Moldova pentru continuarea drumului către Uniunea Europeană, început cu profesionalism de către echipa guvernamentală instalată în septembrie 2009".

"Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de noi progrese în direcţia apropierii de UE, pentru a putea valorifica oportunităţile existente în relaţia cu instituţiile europene. MAE consideră esenţială continuarea proiectelor de pe agenda bilaterală, pentru care se deschid noi perspective şi reafirmă susţinerea fermă a României pentru consolidarea parcursului european al Republicii Moldova", se mai arată în comunicat.

MAE felicită autorităţile de la Chişinău pentru organizarea transparentă şi imparţială a alegerilor, care, potrivit comunicatului comun al misiunilor de observare OSCE/ODIHR, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Adunării Parlamentare a OSCE, au avut loc cu respectarea, în cea mai mare parte, a standardelor europene în materie.

Potrivit rezultatelor finale anunţate, luni seară, de Comisia Electorală Centrală de la Chişinău, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condus de fostul preşedinte Vladimir Voronin, a obţinut cele mai multe voturi, respectiv 39,3 la sută, câştigând alegerile.

Cele trei partide democratice care au intrat în Parlament în urma alegerilor de duminică din Republica Moldova vor avea împreună 59 din totalul de 101 mandate. PCRM ar urma să deţină 42 de mandate în Legislativ. Numărul de voturi necesar pentru alegerea preşedintelui ţării de către Parlament este de minimum 61.

×