x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mafia voia să-l răpească pe Berlusconi

Mafia voia să-l răpească pe Berlusconi

de Sînziana Stancu    |    11 Noi 2009   •   00:00

Premierul italian Silvio Berlusconi a scăpat de Mafia care voia să-l răpească angajându-şi oameni dintr-un grup rival care să-i poarte de grijă.



Fostul mafiot Gaspare Mutolo a povestit că, în anii '70, Mafia voia să-l răpească pe Berlusconi, care începuse să se afirme ca un om de afaceri de succes, făcându-şi un nume şi în investiţiile imobiliare, scrie The Sun. Mafioţii făcuseră o "echipă" de 18 oameni care urmau să-l răpească pe proprietarul clubului de fotbal AC Milan, însă Berlusconi le-a dat planurile peste cap, angajându-l pe faimosul mafiot Vittorio Mangano, din temuta Mafie rivală Cosa Nostra, pentru a-i asigura protecţia.

Mutolo, care are acum 69 de ani, a făcut aceste dezvăluiri unei publicaţii italiene, lăudându-se că, deşi a ucis 30 de oameni în cei 25 de ani cât a servit Mafia, nu a putut fi niciodată acuzat şi pedepsit pentru aceste crime. În schimb, a primit 16 ani de închisoare pentru asociere cu un grup mafiot şi pentru trafic de droguri, dar i s-a redus pedeapsa, după ce a consimţit să colaboreze cu Justiţia în calitate de martor şi a intrat într-un program special de protecţie a martorilor care au oferit sprijin în anchetele asupra activităţii Mafiei. "Cea mai importantă operaţiune în care am fost implicat a fost una planificată, dar niciodată înfăptuită ­ cea din anii '70, când ni s-a cerut să îl răpim pe Berlusconi", s-a confesat mafiotul publicaţiei italiene.

FĂRĂ SĂNGE

"În vremea aceea nici nu ştiam cine este", ni se ordonase doar să îl răpim pe tipul care construise «Milano 2» (construcţiile făcute de Berlusconi la periferia oraşului Milano)", a continuat Mutolo, explicând că planul era să îl răpească pe Berlusconi contra unei sume mari de bani, urmând ca după ce grupul mafiot ar fi primit banii să îl elibereze şi să împartă răscumpărarea în clan. Dar, între timp, mafioţii au aflat că Berlusconi îl angajase pe Mangano, un foarte temut membru al Mafiei siciliene, şi au fost nevoiţi să renunţe la planul lor, pentru că devenise prea riscant. Mangano era un angajat sub acoperire al lui Berlusconi, care îl făcuse, oficial, şeful grajdurilor de cai de la vila lui din Arcore, în apropiere de Milano. Mangano a fost arestat şi condamnat la închisoare pentru activităţile sale mafiote şi a murit în detenţie, din cauze naturale, în anul 2000.

×
Subiecte în articol: externe