x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mahmoud Abbas: "Nu vom participa niciodată în conflictul anti- Iran”

Mahmoud Abbas: "Nu vom participa niciodată în conflictul anti- Iran”

de Oana Dobre    |    13 Iul 2010   •   00:00
Mahmoud Abbas: "Nu vom participa niciodată în conflictul anti- Iran”

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas este, cu siguranţă, unul dintre cei mai ocupaţi oameni din lume. Acasă, în Ramallah, încearcă să ţină în frâu tensiunile dintre propriul partid, Fatah şi organizaţia clasificată drept teroristă Hamas.

În 2006, cele două facţiuni palestiniene au adus teritoriile palestiniene în pragul unui sângeros război civil. Când în Gaza şI Cisiordania este relativ linişte, Abbas îşi vede de nesfârşitele negocieri cu Israelul: deşi mediate de Statele Unite şi de Liga Ţărilor Arabe, un deznodămînt concret al discuţiilor nu este întrevăzut, deocamdată, nici de cei mai optimişti analişti.

Într-o perpetuă căutare de aliaţi şi mediatori, Abbas a venit, luni şi la Bucureşti, unde timp de o oră a vorbit cu preşedintele Băsescu într-un tete-a-tete programat iniţial să dureze doar 20 de minute.
Potrivit unor surse din delegaţia palestiniană, unul dintre punctele fierbinţi ale discuţiilor a fost  spectrul unui eventual conflict în Iran.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Jurnalul Naţional, Mahmoud Abbas vine, însă, cu o veste proastă pentru coaliţia anti- Ahmadinejad: Palestina va rămîne deoparte într-un astfel de război, poziţie explicabilă inclusiv prin faptul că Teheranul este unul dintre partenerii de bază ai Hamas, cei cu care Abbas şi ai lui încearcă să evite un nou conflict.

● Care este rolul României în procesul de pace din Orientul Mijlociu?

● România are relaţii excelente şi cu Israel şi cu ţările arabe. Din acest punct de vedere, cred că poate juca un rol şi, de cîte ori va dori să facă asta, este binevenită.

● În ceea ce priveşte întâlnirea cu preşedintele Băsescu, s-a vorbit public mai mult despre parteneriatele de afaceri şi de bursele pentru studenţi, dar probabil că a existat şi o parte politică importantă. Aţi vorbit cu preşedintele României ca partener al Statelor Unite, al Palestinei sau v-a interesat mai mult faptul; că România va găzdui o mare parte din scutul antirachetă?
● Da, a existat această discuţie politică şi am vorbit cu el ca şi cu un prieten al poporului nostru. Pentru că suntem prieteni, vorbim despre toate: despre problemele internaţionale, despre cele bilaterale, despre cultură, despre educaţie, despre tot. Avem relaţii bune şi suntem prieteni.

● Ce aşteptaţi, de fapt, din partea României?
● În problemele bilaterale, cel mai important a fost crearea comitetului bilateral la nivel ministerial, format din oameni de afaceri români care vor merge în Palestina. Vor fi şi palestinieni care vor veni aici şi sper că va exista un interes comun să facă schimburi comerciale şi de puncte de vedere.

● În eventualitatea unui conflict deschis în Iran, ce aşteptaţi să facă România?

● Ţara dumneavoastră va putea să facă ceea ce crede că este în interesul ei să facă. Nu pot să vorbesc în numele ei. Poate să înţeleagă şi singură care este interesul ei şi care sunt ameninţările care o vizează.

● Aveţi o relaţie bună cu administraţia americană. La fel şi România. Credeţi că, dacă acest conflict va izbucni, România şi Palestina vor fi parteneri legaţi de Washington?
● Nu aş pune lucrurile aşa. Noi nu facem parte din acest conflict cu Iranul şi nici nu vom deveni parte în el niciodată. Se va rezolva fără noi. Rămînem deoparte, nu ne vom amesteca.

● În timpul războiului din Gaza, cum aţi apreciat atitudinea României?

● Nu am fost dezamăgiţi deloc. România a jucat cinstit. Înţelege şi ceea ce are nevoie Israelul şi nevoile Palestinei. Nouă românii ne-au spus că doresc ridicarea blocadei asupra Fâşiei Gaza şi asta e ceea ce dorim şi noi.

● Ce este mai greu: să coabitaţi cu Hamas, sau să negociaţi pacea cu Israel?

● Amândouă sunt. Avem nevoie de reunificarea poporului palestinian şi eliberarea Palestinei. Muncim la amândouă simultan.

● Da, dar care e mai dificilă? Cu Israelul aţi fost în război deschis, iar cu Hamas aproape de un război civil.
● Amândouă sunt dificile, dar amândouă pot fi rezolvate în viitor.

×
Subiecte în articol: externe