Maryland, Delaware şi Louisiana s-au alăturat luni numărului în creştere de state care refuză să predea datele alegătorilor unei comisii stabilite de preşedintele SUA Donald Trump pentru a investiga posibile fraude electorale.
Mai mult de 20 de state, inclusiv Virginia, Kentucky, California, New York şi Massachusetts au respins posibilitatea de a oferi informaţiile solicitate, spunând că nu sunt necesare şi că reprezintă o violare a intimităţii.
Republicanul Donald Trump a creat Comisia Consultativă Prezidenţială privind Integritatea Alegerilor în mai, după ce a făcut afirmaţii nefondate în care acuza că milioane de oameni au votat ilegal pentru rivalul său democratic, Hillary Clinton, la alegerile din noiembrie.
Numind cererea “respingătoare”, procurorul general din Maryland, Brian Frosh, a spus că biroul său a anunţat Consiliul de Stat al alegerilor că cererea comisiei este ilegală.
Cererea “pare făcută doar pentru a intimida alegătorii şi pentru a induce preşedintelui Trump fantezia că a câştigat votul de popularitate.”, a mai spus Frosh.
Comisia a trimis scrisori în 50 de state prin care cerea informaţii despre alegători, inclusiv numele, ultimele patru cifre ale numărului de Securitate Socială, adresa, data naşterii, afilierea politică, condamnări pentru crimă şi istoricul voturilor acordate.
Trump a condamnat statele care au refuzat să ofere datele alegătorilor. Acesta a scris într-un mesaj pe un site de socializare, sâmbătă: “Ce încearcă ei (cei care au refuzat să ofere date) să ascundă?”.
Trump a câştigat preşedinţia prin victorie în Colegiul Electoral, însă Hillary Clinton a fost cea care a câştigat votul de popularitate cu 3 milioane de voturi. Trump a afirmat că ar fi câştigat votul de popularitate, dacă nu ar fi existat fraudă electorală.
Sursă: The Independent