x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai multe tancuri trimise in Irak

Mai multe tancuri trimise in Irak

30 Apr 2004   •   00:00

La aproape un an de cand presedintele George W. Bush anunta triumfal sfarsitul luptelor majore din Irak, militarii coalitiei nu reusesc sa stabilizeze zona de conflict.

LAVINIA TUDORAN

PIERDERI. Mai mult, in randul fortelor aliate au fost inregistrate pierderi umane uriase. De la inceputul lui 2004, violentele au reizbucnit cu mai mare putere, iar atacurile asupra coalitiei s-au intetit. Americanii sustin ca in spatele ultimelor actiuni ale insurgentilor irakieni se afla fosti membri ai serviciilor de informatii ale lui Saddam Hussein, M-14. „Suntem convinsi ca M-14 inca este activ la Fallujah si la Ramadi", a declarat un demnitar american cotidianului New York Times. Situatia este deosebita la Fallujah, unde trupele americane nu sunt lasate cu nici un pret sa intre in oras si unde au avut loc zilele acestea confruntari extrem de violente. Americanii se tem ca situatia se va inrautati si au decis sa trimita in Irak zeci de tancuri si masini blindate in plus pentru protectia trupelor. In acest context devine tot mai putin plauzibila varianta predarii puterii de la americani la irakieni.

44 de bulgari vor acasa

Iadul irakian este cu greu suportat de trupele coalitiei. O parte a parasit deja teatrul de operatiuni, o alta cere sa plece. Este si cazul bulgarilor. Din cei 480 de militari, 44 au formulat cereri pentru a fi lasati sa revina acasa. Pe de alta parte, opt soldati americani au fost ucisi si alti patru raniti intr-un atac cu masina-capcana la Mahmudia, sud de Bagdad. Un alt militar al SUA a murit intr-o explozie in nordul Bagdadului. Acesta dupa ce doi ucraineni au fost omorati miercuri intr-o ambuscada in zona controlata de polonezi.
×
Subiecte în articol: externe