x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai nou, presedintele Voronin ne iubeste

Mai nou, presedintele Voronin ne iubeste

29 Sep 2004   •   00:00

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, socheaza din nou. Intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera, Voronin a declarat ca va face totul pentru a avea o relatie privilegiata cu Romania.

LAVINIA TUDORAN

Vladimir Voronin pare sa-si fi reorientat radical politica externa. Nu mica a fost mirarea la Chisinau zilele trecute, cand liderul de peste Prut a spus la postul de radio Europa Libera ca Republica Moldova este pregatita sa "ridice la cel mai inalt nivel" relatiile cu Romania.

DECLARATIE DE DRAGOSTE. "Sunt dispus sa fac totul ca aceste relatii sa fie ridicate la cel mai inalt nivel. Noi deja facem cate ceva. In pofida acestui ping-pong ce tine de problemele lingvistice si istorice, relatiile noastre economice se dezvolta foarte bine. Noi n-o sa insistam pana in panzele albe asupra rezolvarii acestor probleme in detrimentul altor aspecte. O sa promovam o politica de buna vecinatate foarte atragatoare, cu propuneri foarte serioase pentru prietenii nostri din Romania." Aceasta este o parte a afirmatiilor lui Voronin, citate de publicatia Jurnal de Chisinau. Presedintele moldovean a atras atentia ca nu conteaza cine va castiga alegerile din Romania, el este "gata sa colaboreze cu orice guvernare de la Bucuresti". Intrebat de divergentele dintre Chisinau si Bucuresti, Voronin a subliniat ca acestea au un caracter "istoric" si ca "vor trebui rezolvate".

SI CU TRECUTUL CUM RAMANE? Ce s-a intamplat cu liderul de peste Prut este intrebarea tuturor. Mai ales ca ii sunt arhicunoscute acuzatiile: Bucurestiul se amesteca in treburile interne ale Chisinaului, pune in pericol existenta statului moldovenesc, fura "mintile lucide" ademenindu-le cu burse de studii din ce in ce mai numeroase, Romania este "un imperiu" de la care Moldova "nu are nevoie de nici un fel de sprijin", limba romana nu-i totuna cu vestita "limba moldoveneasca".

MOTIVE. Un raspuns il da Nicolae Negru de la Jurnal de Chisinau. "Trecutul nu il schimbi, asa ca, daca nu vrea sa aiba probleme cu sinele sau, Voronin va fi nevoit sa se impace cu ideea ca Romania nu ne este straina, ca "divergenta" pe care o anunta este ireconciliabila, deoarece vine in contradictie cu propria noastra fiinta. (...) Este evident ca dorinta lui Voronin de a se impaca cu Bucurestiul vine de la dezamagirea lui de Moscova, care nu se grabeste sa redeschida scolile romanesti de dincolo de Nistru, umilindu-l ca sef de stat, ca strateg al reintegrarii Republicii Moldova", comenteaza jurnalistul moldovean, incheind: "O limba este un "conductor" de sentimente, este un spatiu fara hotare, este - ce mai! - o Patrie".

PROMISIUNE

"Sunt dispus sa fac totul ca aceste relatii sa fie ridicate la cel mai inalt nivel. O sa promovam o politica de buna vecinatate atragatoare, cu propuneri foarte serioase pentru prietenii nostri din Romania" - Vladimir Voronin
×
Subiecte în articol: externe voronin