x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Maia Sandu: Refugiații care au rămas în Moldova, 3% din populația stabilă. Avem nevoie de sprijin

Maia Sandu: Refugiații care au rămas în Moldova, 3% din populația stabilă. Avem nevoie de sprijin

06 Mar 2022   •   16:00
Maia Sandu: Refugiații care au rămas în Moldova, 3% din populația stabilă. Avem nevoie de sprijin
Sursa foto: Hepta

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat duminică, într-o conferință de presă susținută împreună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, că Moldova are nevoie de sprijin, în condițiile în care numărul refugiaților care au ales să rămână în țară ajunge la 3% din populația stabilă.

„Această criză a refugiaților pune presiuni foarte mari pe aconomia noastră. Dacă judecăm după cifrele de astăzi numărul de refugiați care au ales să rămână în Republica Moldova alcătuiesc 3% din numărul populației stabile. O cifră destul de impunătoare și bineînțeles că aceste cifre vor crește. Este datoria noastră morală să îi ajutăm pe toți, dar avem nevoie de sprijin de la partenerii noștri ca să putem să îi ajutăm și pe ceilalți care urmează să vină”, a spus Maia Sandu.

Ea susține că războiul din Ucraina are efecte asupra economiei Republicii Moldova.

„Implicații de ordin economic, pentru că Republica Moldova are sau avea relații economice foarte strânse cu Ucraina, și acum toate companiile care aveau aceste relații sunt afectate în mod semnificativ. Bineînțeles că este foarte greu să avem rezultate în atragerea investitorilor străini, așa cum ne-am propus, în situația pe care o avem în această regiune”, a adăugat președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu susține că Moldova are nevoie de sprijin financiar, de mecanisme clare de realocare a refugiaților și de experți în gestionarea acestor crize.

Se estimează că 240.000 de oameni din Ucraina au traversat frontiera în Republica Moldova pentru a-și salva viața.

„Statele Unite vor face tot ce e posibil pentru a ajuta Moldova cu asistența pe care o acordă acestor oameni. Administrația Biden a cerut Congresului să aprobe un fond de 2,75 de miliarde de dolari pentru asistență umanitară pentru nevoile oamenilor din Ucraina sau al altor țări care ajută la gestionarea acestei crize. Comunitatea internațională are această răspundere a de ajuta Moldova să gestioneze acest impact al războiului și vom transmite acest mesaj și în alte organisme internaționale”, a spus secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: maia sandu