x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Majoritatea suedezilor sunt, în premieră, favorabili aderării la NATO

Majoritatea suedezilor sunt, în premieră, favorabili aderării la NATO

04 Mar 2022   •   17:30
Majoritatea suedezilor sunt, în premieră, favorabili aderării la NATO

Potrivit unui sondaj de opinie, majoritatea suedezilor sunt, în premieră, favorabili aderării la NATO, schimbarea opiniei publice fiind determinată de invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Într-o lună, numărul susţinătorilor unei aderări în rândul opiniei publice a crescut cu nouă puncte procentuale, ajungând la un record absolut de 51%, în timp ce procentul celor care se opun a scăzut la 27%, o reducere de zece puncte procentuale, conform acestui sondaj al Institutului Demoskop.

Procentul indecişilor rămâne aproximativ la fel, la 22%, mai relevă sondajul, publicat de cotidianul Aftonbladet.

Un prim sondaj publicat vineri a arătat o creştere semnificativă a numărului celor care susţin aderarea, însă nu se ajunsese la o majoritate.

Războiul din Ucraina a schimbat radical şi opinia publică din Finlanda, unde s-a creat de asemenea o majoritate de opinii favorabile, pentru prima dată.

Deocamdată, Suedia şi Finlanda au exclus ideea unei candidaturi la Alianţa Nord-Atlantică, însă dezbaterea s-a relansat, inclusiv printre partidele care în mod istoric se opuneau.

Rusia afirmă de mai mulţi ani că o aderare la NATO a uneia sau alteia dintre cele două ţări nordice ar avea "consecinţe politice şi militare grave", un avertisment reiterat vinerea trecută de Ministerul Afacerilor Externe.

×