x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe UPDATE! Toți ostaticii avionului deturnat au fost eliberaţi, iar atacatorii arestați

UPDATE! Toți ostaticii avionului deturnat au fost eliberaţi, iar atacatorii arestați

23 Dec 2016   •   14:07
UPDATE! Toți ostaticii avionului deturnat au fost eliberaţi, iar atacatorii arestați
Sursa foto: pixabay.com

Toţi ostaticii au fost eliberaţi din avionul libian care a fost deturnat vineri către Malta şi cei doi atacatori au fost arestaţi, informează Reuters

Premierul maltez Joseph Muscat a anunţat pe contul său de Twitter că 109 dintre cei 118 de ostatici, inclusiv 7 membri ai echipajului, au fost eliberaţi deja din avionul libian care a fost deturnat vineri către Malta, scrie Reuters. 

La bordul avionului mai rămân cei doi atacatori şi câţiva membri ai echipajului,
a mai adăugat Muscat. 

Ştirea iniţială

Atacatorii care au deturnat o cursă libiană internă a Afriqiyah Airways cu 118 persoane la bord au fost de acord să elibereze ostaticii, informează presa malteză, citată de Reuters. O parte din pasagerii luaţi ostatici, femei şi copiii, au coborât deja din avionul oprit pe pista aeroportului internaţional din Malta. 

Conform premierului maltez Joseph Muscat, este vorba doar despre primul grup de pasageri. 

Iniţial, cei doi atacatori au ameninţat că aruncă avionul în aer cu o grenadă, scrie Reuters. Însă a mai spus că îi va lăsa pe pasageri să plece, dacă autorităţile malteze dau curs revendicărilor, dar că nu vor elibera şi echipajul. 

Presa malteză mai scrie că piraţii aerului susţin că ar fi un susţinători al defunctului lider libian Moammar Gaddafi, ucis în 2011. 

O cursă libiană internă a Afriqiyah Airways cu 118 persoane la bord, printre care şi un nou-născut, a fost deturnată către Malta, iar cei doi atacatori ameninţă că aruncă avionul în aer, informează presa malteză, citată de Reuters.

Premierul maltez, Joseph Muscat, a postat pe Twitter că a fost informat de potenţialul atac, iar Tripoli a confirmat că avionul a fost deturnat.

"Am fost informat de o posibilă deturnare a unui avion către Malta. Am luat măsuri de securitate şi de ajutor de urgenţă," a scris Muscat pe contul de Twitter.

Conform autorităţilor libiene, pilotul avionului a avertizat turnul de control de pe aeroportul din capitala libiană că avionul este deturnat înainte să se întrerupă cu totul legătura, scrie Reuters. De asemenea, ar fi încercat să aterizeze în Libia, însă atacatorii au refuzat.

Conform publicaţiilor Malta Independent şi Times of Malta, avionul ar fi decolat din Sebha în jurul orei 10, cu destinaţia Tripoli, dar şi-a schimbat cursul brusc şi a aterizat în Malta în jurul orei 11.30 ora locală, pe aeroportul internaţional maltez.

Presa malteză mai scrie că unul dintre piraţii aerului, care susţine că ar fi un susţinător al defunctului lider libian Moammar Gaddafi, ar avea o grenadă şi ameninţă că aruncă în aer avionul. El ar fi spus că va elibera pasagerii, dacă autorităţile malteze îi dau curs revendicărilor.

Nu este clar deocamdată care sunt revendicările.

Autorităţile aeroportuare malteze au redirecţionat toate zborurile care ar fi trebuit să aterizeze pe aeroportul internaţional. Aeronava deturnată este blocată pe pistă, cu motoarele pornite, scrie Malta Independent.

Ultimul incident de acest fel a avut loc în Malta la 23 noiembrie 1985, când un avion al EgyptAir cu 255 de persoane la bord a fost deturnat către insulă. Negocierile au durat 24 de ore şi criza s-a sfârşit cu moartea a 62 de oameni când comandourile egiptene au luat cu asalt avionul. Doar unul dintre atacatori a supravieţuit.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: malta deturnere tripoli avion aeronavă