x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mama asasinului Breivik a recunoscut că şi-a ajutat indirect fiul la comiterea atentatului din Norvegia

Mama asasinului Breivik a recunoscut că şi-a ajutat indirect fiul la comiterea atentatului din Norvegia

03 Apr 2012   •   08:48
Mama asasinului Breivik a recunoscut că şi-a ajutat indirect fiul la comiterea atentatului din Norvegia

Mama teroristului norvegian Anders Breivik a recunoscut ca l-a ajutat indirect pe fiul sau la comiterea atentatului de anul trecut, soldat cu 77 de victime. Mama lui Breivik a declarat ca a spalat suma de 400 de mii de coroane norvegiene, adica 43 de mii de euro, obtinuta de Breivik din vanzarea de diplome false pe internet.

Sumele de bani proveneau din mai multe operatiuni ilegale puse la cale de Anders Breivik, insa cea mai importanta era vanzarea de diplome false. Clientii ii trimiteau banii lui Breivik prin mai multe servicii de transfer de bani sau direct in conturile sale din Letonia. Mama era titularul mai multor conturi bancare, iar banii din acestea erau apoi transferati in cele ale fiului sau. El detinea peste 14 conturi bancare in Estonia, Statele Unite, Republica Dominicana si Antigua.

Pentru a nu ridica suspiciuni, banii erau scosi de la bancomatele din Oslo cu carduri de credit straine si intotdeauna era vorba despre sume mici. Banii proveniti din activitatile ilegale au fost folositi pentru organizarea atacului terorist.

Pe 22 iulie 2011, Breivik a detonat o bomba in apropierea Guvernului din Oslo, atac soldat cu opt victime. Apoi a pornit spre Insula Utoya, acolo unde tinerii Partidului Muncitoresc participau la o tabara de vara. Saizeci si noua de persoane au fost secerate de rafalele de gloante trase de Breivik.

Acesta a fost prins de fortele de ordine si se afla in prezent in arest. Teroristul a fost supus mai multor expertize psihiatrice pentru a stabili daca a avut discernamant, dar a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoida. Verdictul medicilor ar putea insemna ca Anders Breivik ar putea sa isi execute pedeapsa inchis intr-o clinica speciala, nu la inchisoare.

Breivik a recunoscut ca este autorul crimelor, insa a pledat nevinovat. Procesul sau va incepe luna aceasta.







×