x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mâna dreaptă a premierului britanic prins aruncând documente SECRETE în coşurile de gunoi din parc

Mâna dreaptă a premierului britanic prins aruncând documente SECRETE în coşurile de gunoi din parc

14 Oct 2011   •   08:17
Mâna dreaptă a premierului britanic prins aruncând documente SECRETE în coşurile de gunoi din parc

Jurnalistii de la Daily Mirror l-au surprins pe seful de cabinet (cu rang de ministru) Oliver Letwin, mana dreapta a premierului britanic in exercitiu David Cameron, prieten si confident al acestuia, aruncand documente secrete la cosurile de gunoi din parcul St James, de langa sediul Guvernului din Downing Street.

Letwin si-a facut un obicei din a se dispensa de documentele secrete in parc, fiind surprins actionand astfel in 5 zile diferite, in intervalul 7 septembrie – 10 octombrie.

Documentele se refera la securitate nationala, terorism si informatii cu caracter personal ale unor politicieni din Partidul Conservator (Tory), aflat la putere in Marea Britanie, inclusiv documente privindu-l pe David Cameron.

Pe 13 septembrie, Letwin a aruncat intr-un sac de gunoi tinut de un gunoier din parc, documente ale Comisiei parlamentare de securitate, in care se arata ca serviciile secrete britanice MI5 si MI6 au esuat in aflarea adevarului despre implicarea Marii Britanii in scandalul detentiei secrete si transportului secret al prizonierilor din razboiul impotriva terorismului global.

Culmea este ca Letwin, un fost bancher, este intre politicienii care s-au exprimat public, inclusiv de la tribuna Parlamentului Britanic, despre importanta vitala a securizarii informatiilor, mai ales a datelor cu caracter personal, in scopul prevenirii fraudelor.
Letwin a incalcat si dispozitiile care prevad ca pentru distrugerea documentelor guvernamentale se folosesc aparatele speciale.

Oficialul nu este la prima gafa de proportii.

De pilda, acum 3 ani a decontat 2.145 de lire (circa 10.500 lei noi) din bani publici, pentru repararea unei tevi a sistemului de stropire a terenului sau de tenis. A returnat banii, dupa ce informatia a aparut in presa britanica.

×