x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mandatul care dezbină

Mandatul care dezbină

15 Dec 2009   •   00:00

Un mandat de arestare emis pe numele fostului ministru israelian de Externe, Tzipi Livni, de către un tribunal britanic tensionează relaţiile diplomatice dintre cele două state. Israelul a caracterizat drept "cinică" emiterea mandatului, sub acuzaţia de crime de război comise de Livni anul trecut, în timpul ofensivei israeliene din Fâşia Gaza, relatează BBC în pagina online.

Este prima dată când un fost ministru israelian face obiectul unui mandat de arestare emis de o curte britanică. Tzipi Livni ar fi fost "ridicată" dacă ar fi efectuat vizita pe care urma o programase zilele trecute în Marea Britanie. Tribunalul londonez care a emis sâmbătă mandatul l-a revocat luni, după aflarea veştii că Livni nu mai soseşte în Regat.

"Situaţia actuală a devenit de netolerat, a venit vremea să se schimbe ceva", a declarat ambasadorul israelian în Marea Britanie, Ron Prosor. "Sunt convins că Guvernul britanic va înţelege că a venit vremea să acţioneze şi că nu se va limita doar la declaraţii", adaugă diplomatul. Oficialii britanici au fost, la rândul lor, luaţi prin surprindere de această decizie a tribunalului. "Faptul că tribunalul a emis un mandat de arestare pe numele unei persoane care nici măcar nu se află în ţară ne uimeşte", a declarat o sursă diplomatică. "Marea Britanie este hotărâtă să facă tot ceea ce poate pentru a promova pacea în Orientul Mijlociu şi pentru a fi un partener strategic al Israelului", a subliniat, de asemenea, o purtătoare de cuvânt a Ministerului britanic al Afacerilor Externe. "În acest sens, este necesar ca liderii israelieni să poată veni în Marea Britanie pentru negocieri cu Guvernul britanic. Noi analizăm în regim de urgenţă implicaţiile acestui caz", a continuat aceasta.

×
Subiecte în articol: externe