x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţie antisionistă la Budapesta a extremei-drepte, în ciuda opoziţiei lui Viktor Orban

Manifestaţie antisionistă la Budapesta a extremei-drepte, în ciuda opoziţiei lui Viktor Orban

04 Mai 2013   •   17:02
Manifestaţie antisionistă la Budapesta a extremei-drepte, în ciuda opoziţiei lui Viktor Orban
Sursa foto: Eldad Beck

Partidul de extremă-dreapta Jobbik, din Ungaria, a organizat sâmbătă dimineaţă o manifestaţie antisionistă în capitala ungară Budapesta, cu o zi înaintea începerii lucrărilor Congresului Mondial Evreiesc (WJC), şi în ciuda voinţei premierului conservator Viktor Orban, care dorea interzicerea manifestaţiei.
Circa 800 de simpatizaţi ai partidului de extremă-dreapta au participat la această manifestaţie, care s-a dorit, potrivit organizatorilor, „un omagiu adus victimelor bolşevismului şi ale sionismului”, relatează portalul de ştiri hvg.hu. Manifestaţia a fost iniţial interzisă de către Ministerul de Interne, dar, după ce organizatorii au apelat la justiţie, ministerul a cedat şi a autorizat în cele din urmă adunarea radicalilor ungari.

De jena invitaţilor la WJC
Premierul conservator Viktor Ornan a declarat, vineri, într-un comunicat, că nu va tolera nicio manifestaţie rasistă sau antisemită, care ar putea leza în vreun fel demnitatea celor circa 500 de invitaţi la Congresul Mondial Evreiesc (WJC).

Corespondentul hvg.hu, prezent la manifestaţie, notează o foarte puternică prezenţă poliţienească la faţa locului. De notat că, la ultimele alegeri legislative din 2010, Jobbik a obţinut 17% dintre voturi.
Duminică, Congresul Mondial Evreiesc (WJC) va lansa la Budapesta lucrările Adunării sale Generale, care vor dura trei zile, în semn de solidaritate cu o comunitate evreiască din ce în ce mai jenată în Ungaria.

Oraş împânzit de poliţie
Prezenţa sporită a forţelor de poliţie se face observată nu doar în zona în care a fost organizată manifestaţia, ci în întreg oraşul, iar autorităţile au precizat că va fi menţinută până la 7 mai, data la care lucrările Congresului se vor încheia.

Nu departe de locul în care manifestau simpatizanţii Jobbik a fost organizată o contramanifestaţie, destul de bine izolată de forţele de poliţie. La aceasta au participat circa 50 de persoane, care arborau afişe cu personalităţi ungare recunoscute ca având origini evreieşti, şi care au recitat un poem de Miklos Radnoti, după ce i-au scris versurile pe asfalt.

Miklos Radnoti este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ungari. Victimă a Holocaustului, el a murit de tânăr, la vârsta de 35 de ani, împuşcat de forţe SS la 9 noiembrie 1944. In momentul morţii purta în buzunar unele dintre ultimele sale poeme.

Joi, liderul Jobbik, Gabor Vona, a notat pe pagina sa de Facebook că protestul de sâmbătă se va ţine, aşa cum era programat, şi că nu ştie ce formă va lua acesta. „Viktor Orban a încercat să oprească orice manifestaţie pe durata Congresului Mondial Evreiesc, care ar putea leza demnitatea participanţilor. Cum această decizie mă afectează şi îmi lezează mie demnitatea de cetăţean ungar, eu voi lua parte la această zi de comemorare într-un fel sau altul”, a scris el la contul său de Facebook.

Hvg.hu precizează că la manifestaţie s-au intonat imnurile Ungariei, dar şi al Şinutului Secuiesc.

×