Restricțiile impuse de autoritățile olandeze pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 au provocat revolte în rândul populației. Mii de manifestanți au ieșit în week-end pe străzi pentru a manifesta împotriva limitării libertății de deplasare, mai ales pe timp de noapte, scrie Reuters.
Aceasta este prima interdicție de circulație impuse de Olanda după Cel De-al Doilea Război Mondial. Locuitorii nu au voie să iasă din case între orele 21.00-4.30, până pe 9 februarie. Nerespectarea măsurii se sancționează cu amendă contravențională de 95 de euro. Excepții există doar pentru persoanele care dovedesc faptl că trebuie să meargă la muncă.
Unii dintre protestatari au atacat poliția cu pietre, au incendiat o stație de testare COC+VID-19 și au amenințat cu alte acțiuni similare. Sute de persoane au fost arestate.
''Aceste acțiuni nu au nimic de-a face cu protestele, este vorba despre violenţă criminală şi o vom trata ca atare'', a declarat premierul Mark Rutte.
Violențe au avut loc în mai multe orașe olandeze: Amsterdam, Eindhoven, Haga, Breda, Arnhem, Tilburg, Enschede, Appeldoorn, Venlo şi Roermond.
În piața Museumplein, din centrul Amsterdam-ului, poliţia a folosit un tun cu apă pentru a dispersa manifestanţii, iar măsurile de securitate au fost consolidate în jurul reşedinţei oficiale a primarulu Femke Halsema.
La Eindhoven, în sud-estul ţării, forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. Mai multe autovehicule şi magazine din zona gării centrale din oraş au fost avariate. 30 de persoane au fost arestate.