x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţii fără precedent în Siria: 4 morţi în sudul ţării

Manifestaţii fără precedent în Siria: 4 morţi în sudul ţării

de Marina Constantinoiu    |    18 Mar 2011   •   18:01

Patru manifestanţi au fost ucişi alte câteva sute răniţi vineri de forţele de ordine din Siria, unde în mai multe oraşe au avut loc manifestaţii contra puterii, fără precedent de la venirea la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, în 2000, relatează AFP.

La Deraa, oraş situat la 120 de kilometri sud de Damasc, forţele de ordine au deschis focul cu gloanţe reale în direcţia manifestanţilor, după cum a declarat pentru AFP un militant pentru drepturile omului aflat la faţa locului, contactat telefonic din Nicosia. "Patru persoane au fost ucise”, a precizat acesta, oferind şi numele persoanelor respective.

Potrivit lui, "sute de manifestanţi au fost răniţi. Mulţi dintre ei au fost luaţi pe sus de serviciile de securitate de la spital şi duşi într-o direcţie necunoscută”.

Siria a confirmat, prin intermediul agenţiei sale oficiale Sana că la Deraa au avut loc "acte de sabotaj şi violenţe”:”Unii au profitat de o adunare la Deraa, în apropierea moscheii al-Omari, pentru a provoca anarhie, prin acte de violenţă, provocând pagube materiale”.

"Autorii tulburărilor au incendiat maşini şi magazine, ceea ce a incitat forţele de ordine să intervină, pentru a-i împrăştia”, a adăugat Sana.

Dar manifestaţii au avut loc şi la Damas şi în alte oraşe ale ţării, în urma lansării unui apel pentru o "Vinere a demnităţii”, pentru a cere libertate şi democraţie, lansat pe site-ul de socializare Facebook.
În capitală, agenţii de securitate în civil au dispersat cu forţa o manifestaţie care a avut loc în faţa celebrei moschei a Omayyazilor. "Allah e mare!”, scanda mulţimea în interiorul moscheii, precizează AFP.

Manifestanţii au fost dispersaţi de agenţi de securitate în civil purtând bâte şi desfăşuraţi în număr foarte mare la faţa locului. Cel puţin doi manifestanţi au fost luaţi pe sus de agenţi, care l-au şi lovit pe unul dintre ei, potrivit corespondenţilor AFP.

În apropierea moscheii, circa 200 de persoane au participat la o contra-manifestaţie de susţinere a preşedintelui Assad, fluturând steaguri siriene şi unii dintre ei un portret al fostului preşedinte Hafez al-Assad, preşedintele precedent şi tatăl actualului şef al statului.

Numeroase înregistrări video de la aceste manifestaţii au fost postate la Facebook. Una înfăţişează o sută de manifestanţi defilând în faţa unei moschei la Homs, oraş situat la 150 de kilometri nord de capitală, scandând "Allah, Siria, libertate”. O alta arată manifestanţi strigând sloganuri ostile regimului într-un oraş prezentat drept Deraa.

La Banias, oraş portuar din vest, o sută de manifestanţi a scandat:”Allah, Siria, libertate şi asta e tot”.

Manifestanţii au răspuns unui apel lansat pe Facebook pe o pagină intitulată "Revoluţia siriană contra lui Bashar al-Assad 2011”, care avea vineri 50.000 de membri.

Siria a fost până în prezent ocolită de valul de contestare care a zguduit lumea arabă. Nimeni nu a încălcat legea de urgenţă în vigoare în ţară din 1963 cu ocazia primului apel la o "zi a mâniei”, lansat la 4 februarie.

Manifestanţii cer mai multă libertate şi democraţie în ţara în care inegalităţile sunt accentuate, sărăcia atingând 14% din cele 22 de milioane de sirieni. "Ne cerem drepturile, demnitate pentru sirieni”, se anunţa pe pagina de la Facebook.

Capitala siriană a cunoscut deja nişte manifestaţii de mică amploare dispersate violent. Miercuri, 34 de persoane au fost arestate de la o adunare a apropiaţilor deţinuţilor politici. Treizeci dintre ele au fost inculpate joi pentru "atingere la prestigiul statului”, potrivit unei organizaţii de apărare a drepturilor omului.

×