x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţii împotriva romilor în şase oraşe din Cehia

Manifestaţii împotriva romilor în şase oraşe din Cehia

25 Aug 2013   •   13:18
Manifestaţii împotriva romilor în şase oraşe din Cehia

Mai multe manifestaţii împotriva romilor s-au desfăşurat sâmbătă  în mai multe  oraşe din Cehia, zeci de militanţi ai extremei-drepte defilând în oraşele Ostrava, Duchov şi Jicin, şi circa 100 pe străzile din Ceske Budejovce şi Plzen, relatează Radio Praga. Extremiştii au făcut apeluri pe Internet pentru a chema la manifestaţii şi în alte localităţi, astfel încât circa 30 de persoane s-au adunat şi la Brno, pentru a demonstra. In oraşele Ostrava şi Plzen şi romii au protestat la adresa adresa rasismului şi a neo-nazismului, precizează sursa citată.

Majoritatea manifestaţiilor au început în jurul orei 15:00 şi s-au desfăşurat paşnic. Cu excepţia demonstraţiilor de la Ostrava, unde manifestanţii au schimbat traseul şi s-au deplasat într-un cartier locuit de comunitatea romă, provocând astfel confruntări violente între poliţişti şi extremişti.

O manifestaţie intitulată “Marş contra cehilor” a avut loc în cartierul Vysehrad din Praga, menţionează Radio Praga. Această manifestaţie, care a fost organizată de iniţiativa “Nu vrem cehi în Republica Cehă”, vrea să atragă atenţia asupra înşelătoarei tendinţe de a instiga cehii împotriva altor locuitori ai Republicii Cehe, potrivit sursei citate.
În urma protestelor au fost arestaţi 60 de manifestanţi.

Organizaţia Amnesty International a atras atenţia asupra amplificării sentimentelor rasiste faţă de minoritatea romă şi a cerut autorităţilor cehe să o protejeze.

În Cehia trăiesc între 250 şi 300 de mii de romi.


×
Subiecte în articol: romi manifestatii cehia