x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestaţiile pro-democraţie au cuprins 28 de guvernorate ale Egiptului

Manifestaţiile pro-democraţie au cuprins 28 de guvernorate ale Egiptului

de Anca Aldea    |    04 Feb 2011   •   17:09
Manifestaţiile pro-democraţie au cuprins 28 de guvernorate ale Egiptului
Sursa foto: GORAN TOMASEVIC/Reuters

Egiptenii din toate colţurile ţării au răspuns apelului de a se aduna vineri, în ziua ultimatumului, în pieţe şi pe străzi pentru a fi umăr la umăr cu revoluţionarii din Cairo. Au fost organizate manifestaţii similare celor din Capitala egipteană la Alexandria, Mansoura (120 de kilometri nord-est de Cairo), oraşul-port Suez (nord-estul ţării), Tanta (95 de kilometrinord de Cairo), Zagazig (în delta Nilului), Al-Arish (din peninsula Sinai, la 340 de kilometri nord-est de Cairo) etc.

În Alexandria, al doilea cel mai mare oraş din Egipt, cu o populaţie de 4,2 milioane de locuitori, o masivă manifestaţie pro-democraţie a răspuns apelului de a se aduna vineri, “în ziua plecării” preşedintelui Hosni Mubarak. Străzile oraşului-port care duc spre moscheea Al Kaed Ibrahim au fost “ocupate” vineri de peste 600.000 de manifestanţi paşnici, care au strigat sloganuri împotriva regimului, cerându-i lui Mubarak să plece de bună-voie. “Aceasta este o revoluţie, iar întregul regim şi întregul sistem trebuie schimbate. Revoluţia trebuie să continue pentru ca obiectivele noastre să fie îndeplinite”, le-a spus imamul oamenilor adunaţi în faţa sa, potrivit CNN. Pe pereţii clădirilor din apropierea moscheii, se putea citi: “Jocul s-a terminat”, “Pleacă, bătrâne!”, “Ultima zi a faraonului”. Oamenii au ieşit în stradă “înarmaţi” cu pancarte. Una dintre acestea îl prezintă, într-o caricatură, pe Mubarak alergând, cu o valiză în mâini, spre un avion, în timp ce este atacat de “o ploaie” de pantofi. Desenul face referire la gestul unui jurnalist, care, în timpul unei conferinţe, la Bagdad, în 2008, susţinută de fostul preşedinte american George W. Bush, şi-a aruncat pantofii în direcţia liderului american, în semn de protest faţă de politica/intervenţia SUA în Irak.

Circa o jumătate de milion de protestatari s-au strâns vineri pe străzile oraşului Mensoura (la 120 de kilometri nord de Cairo, în delta Nilului), cerând nu numai ca Mubarak să demisioneze, dar şi ca el să fie deferit justiţiei, potrivit publicaţiei egiptene AhramOnline. În oraşul-port Suez, zeci de mii de manifestanţi protestează astăzi împotriva regimului, în timp ce la Mohandessin (o periferie a oraşului Giza, la circa 20 de kilometri sud-vest de Cairo), circa două mii de susţinători ai Mubarak au cerut astăzi protestatarilor din Piaţa Tahrir să plece la casele lor şi să-l lase pe preşedinte în funcţie.

Potrivit publicaţiei online Almasryalyoum.com, în 28 (din 29) de guvernorate egiptene au loc astăzi proteste anti-Mubarak. La Luxor, în jurul prânzului, se strânseseră aproximativ 20.000 de oameni pe străzi, în oraşul Beni Suef (90 de kilometri sud de Cairo), peste 40.000 de manifestanţi îi cer preşedintelui să plece. La Zagazig şi Sharqiya (140 de kilometri nord de Cairo) – cel puţin 80.000 de demonstranţi vor sa regimul să fie dărâmat şi cer, în stradă, judecarea lui Mubarak. În guvernoratul Minoufiya (110 kilometri nord de Cairo), locul de baştină al preşedintelui, numărul demonstranţilor pro-democraţie era astăzi, în jurul orelor 14.00, de aproximativ 40.000.

×