x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manifestul unui monstru: cu câteva ore înainte de atac, Breivik şi-a publicat planul terorist. S-a pregătit meticulos de carnagiu 9 ani!

Manifestul unui monstru: cu câteva ore înainte de atac, Breivik şi-a publicat planul terorist. S-a pregătit meticulos de carnagiu 9 ani!

25 Iul 2011   •   01:47
Manifestul unui monstru: cu câteva ore înainte de atac, Breivik şi-a publicat planul terorist. S-a pregătit meticulos de carnagiu 9 ani!

Anders Behring Breivik, cel care este, dupa toate aparentele, singurul responsabil de atacurile armate de vineri, in urma carora si-au pierdut viata cel putin 85 de tineri aflati pe insula norvegiana Utøya, s-a pregatit meticulos, conform propriei marturii, timp de noua ani (!), pentru carnagiu.

Citeste si : Incredibil: criminalul norvegian ar putea fi eliberat conditionat dupa 14 ani

Asa reiese dintr-un manifest de 1.500 de pagini, intitulat '2083. O declaratie europeana de independenta', pe care Breivik l-a publicat pe internet cu doar cateva ore inainte de bombardarea unor cladiri guvernamentale din Oslo, Capitala Norvegiei. Informatia de ultima ora este difuzata de corespondentul din Copenhaga al The Economist.

In manifest, Breivik arata cum a strans banii necesari finantarii atacurilor, facand economii 'la sange'. S-a mutat in apartamentul mamei sale, pentru a nu cheltui cu chiria.

S-a distantat de rude si prieteni, dar treptat, pentru a nu trezi suspiciuni. A petrecut multe ore invatand cum se construieste o bomba. Isi consuma timpul alimentandu-si ura prin navigarea pe site-urile de internet anti-islamiste. Posta propriile sale mesaje. De asemenea, posta imagini ale sale in diverse uniforme – paramilitare, traditionale (norvegiene), de politist. Se pregatea intens pentru a iesi 'perfect' in aceste fotografii, mergand la saloane de infrumusetare, inclusiv pentru a se bronza.

In faza finala, a achizitionat o ferma izolata. Pe langa solitudine, ferma i-a oferit si scuza pentru achizitionarea unor mari cantitati de fertilizator, pe care l-a folosit la construirea bombei.

Celor care incercau sa il viziteze le spunea ca e ocupat cu agricultura. A lasat chiar sa circule zvonul ca s-a izolat dupa ce s-a descoperit ca este homosexual.

Manifestul ofera si cateva explicatii ale actiunilor lui Breivik. Ideologia sa este una de fundamentalism crestin de tip reactionar, construita pe ura impotriva Islam-ului, Marxism-ului si a celorlalte rase umane in afara celei albe. Se exprima impotriva Uniunii Europene, Natiunilor Unite si altor forme de organizatii transnationale. Ataca furibund politicienii norvegieni, in special pe laburisti.

Ura lui Breivik i-a inmarmurit pe norvegieni, spune corespondentul The Economist. Tara are o reputatie pacifista aproape ca si Elvetia, gazduind Premiul Nobel pentru pace. In ansamblu, norvegienii, spre deosebire de alti europeni, nu sunt radicalisti: partidul neo-nazist a strans la ultimele alegeri (din 2009) doar 179 de voturi. Singurul atentat rasist, in urma caruia, in 2001, a fost ucis un tanar de 15 ani provenit dintr-o familie norvegiano-ghaneza, a fost urmat de un doliu national neoficial, cu zeci de mii de oameni aprinzand lumanari pe strazi. Chiar si anul acesta, circa 5.000 de oameni s-au strans pentru a comemora 10 ani de la acea crima.

×