x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Manualul teroristului perfect

Manualul teroristului perfect

de Mihaela Matachita    |    25 Apr 2009   •   00:00

FSB, serviciile secrete ruseşti, au publicat pe site-ul lor Internet descrierea comportamentului unei persoane care pregăteşte un atentat, aceasta în scopul de a sensibiliza populaţia, dar textul este atât de detaliat încât, comentează AFP, pare a fi pentru formarea teroriştilor.



Manualul arată că un terorist îşi reperează ţinta cu o cameră video sau un aparat foto, se deplasează cu vehicule de fabricaţie rusească, în general de ocazie, modele foarte răspândite ca VAZ-2101, 2103, 2106,  pentru a nu fi remarcat, cumpără  obiecte metalice cum sunt şuruburile, buloanele, piesele de rulmenţi, bilele etc., pentru a-şi confecţiona bomba. Apoi manualul descrie maniera de a plasa o mină la marginea unei şosele sau o bombă în aşa fel încât aceasta să fie greu de reperat: "Când se plasează o mină, camuflajul se face înainte de toate sub lucrări de reparaţii rutiere sau de amenajări de spaţii verzi etc. Plasarea unui dispozitiv exploziv artizanal se face într-o gură de scurgere sau sub bitum". FSB-ul dă şi sfaturi femeilor kamikaze despre cum să evite detectarea prea rapidă a unei centuri cu explozivi: este de preferat a fi plasată "în jurul pieptului, coapselor, taliei pentru a imita sarcina" sau "într-o poşetă, o cameră video, o geantă de voiaj, o servietă". Pentru schimbarea fizionomiei, se folosesc "machiaj, mustăţi false, peruci". Teroristul care pregăteşte un atentat trebuie să facă totul pentru a nu fi remarcat de vecini: "În apartamente, nu se observă nici o urmă de prezenţă: nu se aud muzică, zgomote de televizor, discuţii obişnuite, zgomote de menaj. Gunoiul este scos de alte persoane, care aduc şi de mâncare, sau de ocupanţii apartamentului dar numai pe timpul nopţii". În final, manualul îi roagă pe cetăţenii care remarcă astfel de comportamente "ăsă cheme fără întârziere serviciile FSB sau ale Ministerului de Interne".

AFP aminteşte că Rusia a fost scena unor atacuri teroriste, ca luări de ostatici, atacuri cu bombă, atentate sinucigaşe, mai ales în zona Caucazului sau provenind din această regiune, la sfârşitul anilor '90 şi în primii ani după 2000.

×
Subiecte în articol: externe