x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie vrea să iasă de sub jurisdicția CEDO

Marea Britanie vrea să iasă de sub jurisdicția CEDO

22 Iun 2022   •   16:12
Marea Britanie vrea să iasă de sub jurisdicția CEDO

Guvernul Boris Johnson a prezentat în parlament un proiect de lege pentru ieșirea Marii Britanie de sub jurisdicția Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), scrie AFP.

În 14 iunie 2022, primul avion trebuia să decoleze spre Rwanda cu migranţi dar a fost blocat la sol printr-o decizie a instanţei. CEDO a decis că justiția din Regatul Unit trebuie să cerceteze legalitatea acestor măsuri iar în luna iunie va judeca procedura. 
CEDO veghează la respectarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului și s-a opus expulzării în Rwanda a migranţilor intraţi ilegal în Regatul Unit.

Însă guvernul de la Londra a răspuns că vrea să reformeze legislația drepturilor omului iar acum vrea să prezinte o nouă formă a Bill of Rights care îi permite să se sustragă de la unele decizii ale CEDO.

Curtea de la Strasbourg a apreciat că justiţia britanică trebuie să examineze îndeaproape legalitatea acţiunilor dispuse de guvern. Termenul fixat pentru procedura respectivă este în luna iulie.
"Această declaraţie a drepturilor va întări tradiţia noastră britanică de libertate, injectând în acelaşi timp în sistem o doză sănătoasă de bun-simţ. Aceste reforme vor întări libertatea de exprimare, ne vor permite să expulzăm mai mulţi infractori străini şi să protejăm mai bine publicul de infractorii periculoşi", apreciază ministrul justiţiei, Dominic Raab.
Noua lege va înlocui Human Rights Act, care include în dreptul britanic Convenţia Europeană.

Cu toate acestea, demnitarul spune că Marea Britanie nu se va retrage din CEDO.

Partidul Laburist şi mai multe organizaţii neguvernamentale critică proiectul de lege.
"Human Rights Act a permis accesul la justiţie a milioane de persoane, protecţia victimelor infracţiunilor şi asigurarea îngrijirilor de care au nevoie cei dragi nouă", spune laburistul Steve Reed.
Amnesty International consideră proiectul "un salt enorm înapoi pentru drepturile persoanelor obişnuite". 

×
Subiecte în articol: cedo Marea Britanie