x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie este dispusă să îşi reducă arsenalul nuclear

Marea Britanie este dispusă să îşi reducă arsenalul nuclear

10 Iul 2009   •   00:00

Premierul britanic Gordon Brown a anunţat că Marea Britanie şi-ar putea reduce arsenalul nuclear în cadrul unei acţiuni mondiale de dezarmare în scopul de a convinge Iranul şi Coreea de Sud să renunţe la ambiţiile nucleare.



Adresându-se mass-media din ţara sa cu ocazia summitului G-8 din Italia, Brown a apreciat că summitul privind la securitatea nucleară care va fi organizat în Statele Unite în martie 2010 ar putea determina Marea Britanie să reducă numărul focoaselor sale nucleare, în schimbul abandonării de către Teheran şi Phenian a programelor nucleare.

The Times precizează că premierul britanic nu are în vedere posibilitatea de a lua o decizie unilaterală în acest sens, ci a apreciat că este necesară o "acţiune colectivă" pentru ca cele două ţări să fie împiedicate să dobândească arme nucleare. "Iranul încearcă să producă o armă nucleară. Coreea de Nord încearcă să producă o armă nucleară. Trebuie să demonstrăm că putem rezolva această problemă printr-o acţiune colectivă", a declarat premierul britanic. "O acţiune unilaterală a Marii Britanii nu va fi considerată ca fiind cea mai potrivită soluţie", a adăugat Brown.

Potrivit cotidianului Daily Telegraph, premierul nu a oferit detalii privitoare la tipul de arme al căror număr ar putea fi redus. Casa Albă a anunţat miercuri că preşedintele american Barack Obama va invita în martie 2010 liderii a 25-30 de ţări, urmând să aibă loc un summit privind securitatea nucleară şi lupta împotriva traficului cu materiale nucleare, precizează AFP.

×
Subiecte în articol: externe