x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie, la un pas de moratoriu pe importurile de carne din toată Uniunea Europeană, din cauza scandalului cărnii de cal

Marea Britanie, la un pas de moratoriu pe importurile de carne din toată Uniunea Europeană, din cauza scandalului cărnii de cal

10 Feb 2013   •   14:55
Marea Britanie, la un pas de moratoriu pe importurile de carne din toată Uniunea Europeană, din cauza scandalului cărnii de cal

Preşedintele comisiei parlamentare britanice care se ocupă de probleme alimentare a cerut, duminică, un moratoriu privind importurile de carne provenind din UE, până la clarificarea originii cărnii de cal descoperite în produse care ar fi trebuit să conţină carne de vită, relatează AFP. 
    
"Cred că ar trebui să existe un mortatoriu pentru toată carnea" ce provine din Uniunea Europeană "până la determinarea sursei contaminării", a declarat Anne McIntosh pentru BBC.
    
Deputata, membră a Partidului Conservator al premierului David Cameron, a înaintat deja această cerere săptămâna trecută, la începutul scandalului, când a fost descoperită carne de cal în carne vândută în Marea Britanie şi Irlanda. 
    
"Trebuie să restaurăm foarte rapid încredrea consumatorilor şi, repet, nu este nicio problemă cu carnea de vită britanică. Există un sistem de trasabilitate în funcţiune (...). Cumpăraţi carnea de vită de la supermarket sau de la măcelarul vostru", a adăugat Anne McIntosh.
    
Importante cantităţi de carne de cal - până la 100 la sută - au fost descoperite în Marea Britanie în carnea pentru friptură, apoi în lasagna şi spaghete bolognese care ar fi trebuit să conţină 100 la sută vită. 
    
Carnea pentru friptură (steaks) a fost furnizată de companiile britanice şi irlandeze, iar lasagna şi spaghetele bolognese de compania franceză Comigel.
    
Aceasta din urmă s-a aprovizionat de la compania franceză Spanghero, care afirmă că a cumpărat carne din România. Dar asociaţiile profesionale româneşti din domeniul alimentar au respins duminică aceste acuzaţii, afirmând că originea problemei nu este în România. (antena3.ro)
    
Potrivit The Telegraph, cauza primară a scandalului cărnii de cal este interzicerea de către Uniunea Europeană a importurilor de cai vii din România, în anul 2011, pentru a preveni răspândirea unor boli precum SIDA cabalină sau anemia infecțioasă.
Soluția găsită de exportatorii români a fost de a sacrifica animalele în România și de a expedia carnea, în vederea procesării, în țări precum Belgia, Italia, Franța sau Bulgaria. Aproape 6,8 milioane de tone de carne de cal ar fi fost exportate doar în 2011.

×
Subiecte în articol: carne de cal