x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie: Primul proces penal fără juraţi după 400 de ani

Marea Britanie: Primul proces penal fără juraţi după 400 de ani

19 Iun 2009   •   00:00

Patru bărbaţi care au furat 1,75 milioane de lire sterline în timpul unui jaf armat în Heathrow sunt acuzaţi în cadrul primului proces fără juraţi din Anglia sau Ţara Galilor după 400 de ani, în urma unei decizii istorice a Curţii de Apel britanice, informează Times Online.



John Twomey (61 de ani), Peter Blake (56 de ani), Barry Hibberd (41 de ani) şi Glen Cameron (49 de ani) vor fi judecaţi de un singur judecător, după ce juriul ales la procesul anterior al britanicilor ar fi fost mituit.

Cei patru au luat parte la un jaf armat în februarie 2004, la un depozit din Heathrow. Ei au negat acuzaţiile de furt cu premeditare şi posesie de armă de foc.

Acuzaţii au luat parte la trei procese de atunci, toate ajungând la un cost de 22 de milioane de lire sterline. Ultimul proces, anul trecut, a fost anulat după ce judecătorul a sesizat faptul că juriul ar fi fost mituit.

Instanţa supremă din Londra a stabilit ca audierile preliminare pentru noul proces să aibă loc în 10 iulie.

Decizia Curţii de Apel britanice de a organiza un proces fără juraţi are la bază o lege adoptată în 2003, care reglementează cazurile de mituire a juraţilor. Singurele procese fără juraţi din Marea Britanie din ultimii 400 de ani au avut loc în Irlanda de Nord.

Potrivit judecătorului Curţii de Apel, hoţii au tras spre un paznic al depozitului, iar suma de bani furată a rămas, în mare parte, nerecuperată. Totodată, pentru a organiza un nou proces cu juraţi, ar fi fost nevoie de aproximativ şase milioane de lire sterline pentru paza acestora şi de 82 de poliţişti care să renunţe la îndatoririle lor zilnice pe durata audierilor.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe